IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът навлиза все по-трайно в търговията на дребно в САЩ

Искаме да сме част от процеса от самото му начало, посочва представител на бизнеса

09:36 | 28.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Биткойнът навлиза все по-трайно в търговията на дребно в САЩ

Биткойнът навлиза трайно в дейността на онлайн търговците на дребно в САЩ, в това число Overstock.com и Expedia, съобщава Ройтерс.

"Битконът няма да ходи никъде. Той е тук, за да остане за постоянно", каза Майкъл Гълман, вицепрезидент на звеното за глобална търговия на Expedia Inc в Сиатъл.

"Искаме да сме част от процеса от самото му начало", добави той. Expedia започна приемането на плащания в биткойни на 11 юли.

От доскорошна бутикова алтернативна валута, поддържана от ревностна група от последователи, биткойнът се превърна в реален финансов актив, който мнозина използват. Въпреки това според анализатори широкото възприемане на криптопарите ще дойде след най-малко пет години, тъй като повечето потребители все още предпочитат да използват кредитни карти.

"Биткойнът е нов начин за извършване на плащания, но това не променя факта, че той има проблеми", заяви Джордж Пийбоди, консултант по плащанията в Glenbrook Partners в Менло Парк, Калифорния.

Основните опасения сред експертите продължават да са свързани с високата волатилност на цената. Стойността на актива се променя рязко и често, като ръстове и спадове на цената от по над 10% са възприемани спокойно от пазара.

Към днешна дата има около 63 000 търговци в световен мащаб, които приемат плащания в биткойни според доставчика на данни CoinDesk. Компанията прогнозира, че цифрата ще нарасне до около 100 000 до края на годината.

Според мнозина криптовалутата е използвана от търговците на дребно до голяма степен и като маркетингова стратегия, която да повиши популярността на компаниите им.

"Всеки търговец знае, че ако заяви намерението си да приема биткойни, ще бъде по-широко отразен от медиите, отколкото ако реши да приема Discover карти", заяви още Пийбоди.

Един недостатък от гледна точка на потребителите е, че, като цяло, продажбите в биткойни са окончателни и необратими. "Има все пак някои доставчици, които осъществяват връщане на плащанията в биткойни за дефектни продукти", каза от своя страна Адам Уайт, директор на звеното за бизнес развитие и стратегии на Coinbase.

Според данните на BlockChain.info в последните три месеца са осъществени средно между 50 000 и 75 000 биткойн сделки на ден на стойност между 45 млн. долара и 85 млн. долара. Същевременно според Бюрото по преброяване на населението на САЩ продажбите на дребно в Щатите са достигнали около 15 млрд. долара на ден през юли.

Към края на месец юни биткойн портфейлите, които представляват броят на потребителите, имащи сметки в криптовалутата, са се увеличили на 5,32 млн. от 765 039 преди година. По думите на експертите от CoinDesk броя ще се увеличи до 8 млн. до края на годината.

"Не виждам твърде голям риск за нас по повод биткойните точно сега", посочи Бърни Хан, главен оперативен директор на Dish Network Corp – една от най-големите компании в света, приемащи криптовалутата. "Не очакваме биткойна да направи революция в начина, по който нашите клиенти ще боравят със своите сметки, но въз основа на това, което сме видели досега, няма причина за нас да променим мнението си", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още