IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британските работници излизат по-евтино от испанските

Разходите за труд на Острова изостават от средните за Европа, показват данни на Евростат

16:07 | 25.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Британските работници излизат по-евтино от испанските

Разходите за труд във Великобритания са паднали под нивото на тези в Испания, след като спадът на заплатите и слабата лира превръщат британската икономика в евтина в сравнение с голяма част от европейските ѝ съседи, пише Financial Times.

Средният почасов разход за наемането на работник във Великобритания през 2013 г. е бил 20,90 евро, спрямо 21,10 евро в Испания, сочат данните на европейската статистическа агенция Евростат. Разходите за труд и на двете държави са под средните за Европейския съюз (ЕС) 23,70 евро на час и изоставайки далеч от показателите за Германия, Франция, Италия и Холандия.

„Мисля, че това е ефект от много силния растеж на заетостта на Острова“, коментира икономистът на Citigroup Майкъл Саундърс. „Великобритания е сравнително евтина страна по западноевропейските стандарти, така че когато фирмите избират къде да установят работната си сила, те ще изберат кралството“, допълва той.

Средните почасови разходи за труд във Великобритания почти не помръдват между 2008 и 2013 г., докато в ЕС те нарастват с 10,2%, а Испания отчита ръст от 8,7 на сто.

Освен заплати и бонуси, показателят отчита и непреките разходи за труд като социалните вноски на работодателя, които също са по-ниски на Острова, отколкото в голяма част от Европа.

Изоставането на Великобритания от съседите й идва от сериозното поевтиняване на лирата спрямо еврото по време на финансовата криза от почти 1,50 евро за лира през 2007 г. до под 1,10 евро за лира през 2009 г. Оттогава британската валута заличи част от загубите си, особено през тази година, но все още се разменя при около едва 1,25 евро за лира.

За несъответствието допринасят и петте години на много слаб ръст на заплатите във Великобритания, който озадачава икономистите и натисна надолу стандарта на живот в страната до най-ниските му нива през последното десетилетие.

Въпреки поскъпването на лирата през последните няколко години, по-конкурентоспособните разходи за труд във Великобритания след 2007 г. са допринесли за привличането на чужди инвестиции, отбелязва старшият партньор в счетоводната компания KPMG.

„Като повечето неща решението за инвестиции е уравнение, което се състои от множество променливи, като със сигурност разходите за труд във Великобритания вече не са от отрицателните“, казва той.

Слабият ръст на доходите обаче е придружен от слабо производство, което влошава цялостната конкурентоспособност. Заместник-гуверньорът на Английската централна банка Бен Броудбент предупреди в събота, че е възможно слабият ръст на заплатите да е резултат от „продължителен период на нисък растеж на производството“.

На другия полюс са държави като Испания, която изпита загуби на работни места и подобряване на продуктивността, което свали разходите за единица труд в страната – сумата, която работодателят плаща на своите работници за единица производство.

„Подобряването на разходите за труд във Великобритания определено помагат. Що се отнася до цялостната продуктивност на икономиката обаче Великобритания определено изостава“, отбелязва старшият икономист в The Conference Board Берт Колийн.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още