IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четвърти пореден спад на бизнес доверието в Германия

Индексът на института Ifo се понижава с по-висока от очакванията степен

14:09 | 25.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Настроението сред мениджърските етажи на германските компании през август се влошава за четвърти пореден месец. След три поредни промени в посоката икономистите говорят за обрат в настроението.

Понижението сега е по-сериозно от очакваното и прави един евентуален обрат на германската икономика все по-малко вероятен, предава Ройтерс.

Индексът на института Ifo се понижи до 106,3 пункта през август спрямо стойността от 108,0 пункта през юли, съобщава базираният в Мюнхен институт.  Това е най-ниското му равнище от юли 2013 г. насам. Икономисти очакваха отстъпление до 107,0 пункта. 

Индексът на Ifo се основава на месечно проучване на едноименната институция сред 7000 мениджъри. Лидерите сега оценяват, че перспективите за следващите шест месеца са по-лоши в сравнение с миналия период.

Бизнес климатът на IFO отразява състоянието на компании от промишлеността в Германия, както и продажбите на едро и дребно. Границата от 100 пункта разграничава положителните и отрицателни стойности за индикатора. Колкото по-висока е стойността, толкова по-голяма е степента на доверие на компаниите относно икономическото състояние в страната.

Индексът за оценка на текущото състояние на изследваните компании се понижава през август до 111,1 от 112,9 пункта през предходния месец. Прогнозата на икономистите бе за ниво от 112,1 пункта. Индексът за очакванията на бизнеса пада до 101,7 от 103,4 пункта месец по-рано, докато анкетираните икономисти очакваха спад до 102,2 пункта.

„Германската икономика продължава да губи мощност", коментира президентът на Ifo Ханс-Вернер Зин в прессъобщение. Компаниите отново са по-малко доволни от сегашната бизнес ситуация, но преди всичко те изглеждат далеч по-скептични по отношение на следващите месеци.

Като се има предвид несигурността, предизвикана от кризите в Украйна и Близкия изток, германската икономика се сви неочаквано през пролетта с 0,2 на сто. Другите две основни икономики на еврозоната Франция и Италия също отчитат проблеми в периода от април до юни. С новия спад на най-важния германски конюнктурен барометър според анализаторите намаляват шансовете за силно възстановяване на икономиката през второто полугодие.

Въпреки това експертите са оптимисти за развитието в Германия по принцип. Минусът през второто тримесечие на годината е по-скоро последица от необичайно силното първо тримесечие. За цялата година повечето икономисти все още очакват значително увеличение.

През юни например самият институт Ifo повиши леко прогнозата си за растеж за 2014 г. с малко повече от 2 на сто. „Възстановяването е стабилно и се ускорява", заяви икономическият експерт Тимо Волмерсхойзер. Това от своя страна ще потисне още нивото на безработицата, ще увеличи доходите и ще осигури допълнителни приходи за държавата, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още