IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Аржентинското песо поевтиня до рекордно дъно след девалвацията

Създават се очаквания за ново целенасочено обезценяване на валутата, посочи експерт

16:29 | 22.08.14 г.
Аржентинското песо поевтиня до рекордно дъно след девалвацията

След фалита дойде и поредната негативна новина за Аржентина.

Аржентинското песо поевтиня с 1,34% тази седмица до 8,3945 за долар, отчитайки най-ниското си равнище в историята. Спадът е поредното отстъпление, след като Буенос Айрес девалвира целенасочено валутата си с 15 на сто през седмицата, приключила на 24 януари.

Същевременно на черния пазар, до който аржентинците прибягват, за да избегнат държавните ограничения върху покупките на валута, песото отслабна до рекордните 13,95 за долар.

Притисната до стената от резкия спад, Аржентина се насочи към втвърдяване на валутата си чрез замяна на дълг за валута по юрисдикцията на местното законодателство. Планът означава, че е все по-малко вероятно президентът Кристина Фернандес де Кирхнер да преговаря за сделка с кредиторите, с които Буенос Айрес води няколкогодишни съдебни дела.

"Фалитът, а сега и поевтиняването на валутата понижават очакванията, че те (властите – бел. ред.) биха могли да постигнат споразумение през януари", каза Белен Олайс, икономист в Abeceb.com в Буенос Айрес. "Цялата тази ситуация създава очаквания за девалвация, защото ще има малък приток на чуждестранна валута", добави той.

Същевременно планът на аржентинското правителство да излезе от състоянието си на фалит беше определен като незаконен от американския съд.

"Искам да съм пределно ясен, че това предложение е в нарушение на ефективните решения на този съд. Незаконосъобразно е и съдът отсъжда, че не може да бъде приложено", заяви съдия Томас Гриеса от Нюйоркския съд.

Чрез своя план страната се опита да заобиколи забраната, наложена ѝ от американския съд, да изплаща лихвите по дълга си на кредиторите, които се съгласиха на преструктуриране на своите облигации. През юли съдия Гриеса постанови, че Аржентина трябва първо да се издължи на хедж фондовете, настояващи да получат пълно плащане по облигациите си, които бяха просрочени през 2001 г.

Задълженията на Аржентина към хедж фондовете са изчислени на около 1,3 млрд. долара. Държавата обаче в продължение на години отказва да ги плати, заявявайки, че не може да си го позволи и наричайки хедж фондовете "лешояди" заради отказа им да разменят облигациите си за такива с по-ниска стойност.

На фона на проблемите с валутата заместник-министърът на икономиката на Аржентина Емануел Алварес Агис отхвърли опасенията, че страната се готви за нова девалвация.

"Ние няма да прилагаме подобна стратегия", заяви Агис в интервю за Radio Del Plata. "Обменният курс трябва да бъде достатъчно конкурентен, за да се възползват регионалните икономики, но не и толкова висок, че да прави вноса твърде скъп", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още