IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителското доверие в еврозоната спада повече от очакваното през август

Геополитическите събития по света могат да отложат или потиснат намеренията на домакинствата за разходи

11:07 | 22.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителското доверие в еврозоната спада повече от очакваното през август

Потребителското доверие в еврозоната намалява през август под натиска на геополитическото напрежение в Източна Европа, което заплашва и без това колебливото икономическо възстановяване във валутния блок.

Индексът за доверието на потребителите в еврозоната спада до -10 пункта от -8,4 пункта през юли, обяви Европейската комисия (ЕК) в предварителен доклад в петък. Резултатът е под прогнозите на анализаторите за -9,1 пункта, съобщава Bloomberg.

Намаляващото доверие сред домакинствата е поредният знак, че перспективите пред икономиката на еврозоната се влошават с нарастването на напрежението в Украйна, увеличавайки шанса Европейската централна банка (ЕЦБ) да предприеме нови нетрадиционни мерки.

Икономиката на региона не отчете растеж през второто тримесечие, а в четвъртък стана ясно, че активността в промишлеността и сектора на услугите се забавят през август. Положителни данни дойдоха от автомобилната индустрия, като продажбите на коли в Европа нарастват с 4,3% през юни.

„Доверието бива подкопано от ситуацията в Украйна, а това, че Италия отново изпадна в рецесия, а Франция не отчете растеж, заличава позитивите като бързия растеж в Испания например“, коментира старшият икономист в Westpac Banking Corp Джеймс Шъг.

Политиката на ЕЦБ претърпя критики заради забавящия се растеж, като мерките за строги икономии за справяне с дълговата криза в региона бяха определени като „тъжен провал“ от Нобеловия лауреат Джоузеф Стиглиц.

Инфлацията в еврозоната също не подобрява обстановката, като се забавя до 0,4% през юли, отчитайки най-слабия си темп от 5 години. Безработицата намалява до 11,5% през юни, спрямо рекордните 12% година по-рано.

„Геополитическите събития по света могат да отложат или потиснат намеренията на домакинствата за разходи. Гледайки напред обаче, необходимите условия за възстановяване на доверието през втората половина на годината си идват на мястото“, коментира икономистът в RBC Capital Markets Тимо дел Карпио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още