IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двама от членовете на АЦБ подкрепят покачване на лихвите

Обстоятелствата са достатъчни, за да се оправдае незабавното увеличение на ставката, посочват банкерите

12:26 | 20.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Двама от членовете на АЦБ подкрепят покачване на лихвите

Членовете на Комитета по монетарната политика към Английската централна банка (АЦБ) Йън Маккафърти и Мартин Уейл са гласували в подкрепа на покачване на основния лихвен процент с 25 базисни пункта през август до 0,75%, предава WBP Online. Останалата част от Комитета обаче реши да запази ставката на рекордно ниското ниво от 0,5%.

Въпреки че малка част от централните банкери са гласували за увеличаване на основния лихвен процент, спекулациите сред пазарните участници се засилиха. Новината оскъпи британския паунд, който по време на ранната търговия на Острова в сряда се търгува за 1,6642 щатски долара.

Според Маккафърти и Уейл "икономическите обстоятелства са достатъчни, за да се оправдае незабавното увеличение на лихвения процент". По думите им продължаващото бързо спадане на безработицата, заедно със сигналите за подобряване на пазара на труда, ще създадат перспектива за покачване на ръста на заплатите.

За по-голямата част от членовете на Комитета, включително и гуверньора Марк Карни, инфлационният натиск продължава да бъде слаб. Индексът на потребителските цени остана доста под целта през юли, отчитайки годишен ръст от 1,6%.

Протоколът от заседанието също така изразява опасения относно "редица значими геополитически събития, свързани с конфликта между Украйна и Русия, както и в Близкия Изток".

По-рано тази седмица Марк Карни посочи, че АЦБ може и да не изчака действително покачване на реалните заплати, преди да повиши лихвените проценти. Той заяви, че фокусът на банкерите ще бъде насочен към основната тенденция в дългосрочен план.

"Трябва да имаме увереност, че реалните заплати ще растат устойчиво. Не трябва да изчакваме обаче това на свой ​​ред да се случи", каза Карни пред Sunday Times.

През миналата седмица АЦБ обяви, че ще наблюдава отблизо движението на заплатите и разходите за труд, като същевременно оряза и прогнозата за растежа на печалбите на местните компании за следващата година до едва 1,25 на сто.

Въпреки че Великобритания продължава да създава работни места с бързи темпове, ръстът на заплатите е анемичен. Данните от изминалата седмица показаха първи спад от близо пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още