IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на едро в Германия се понижиха повече от очакваното през юли

Индексът на цените на производител намалява с 0,1% на месечна и с 0,8% на годишна база, движен от поевтиняването на енергията

12:13 | 20.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на едро в Германия се понижиха повече от очакваното през юли

Заводските цени на едро в Германия са се понижили с повече от очакваното през юли, като цените на енергията продължават да натискат индекса, което предполага по-нататъшни рискове за влошаване на перспективите за инфлацията, показват данни на немската статистическа служба, цитирани от MarketWatch.

Индексът на цените на производител намалява с 0,1% на месечна и с 0,8% на годишна база през юли. Очакванията бяха да няма промяна на месечна база, а на годишна база да има спад от 0,7%, според анкета на Dow Jones Newswires от миналата седмица. 

Цените на енергията отново бяха основната движеща сила в индекса, отбелязва Destatis. Те са се понижили с 0,6% на месечна и с 3,2% на годишна база. Индексът на цените с изключение на енергията се увеличава с 0,1% и на месечна и на годишна база.

Потребителските цени в еврозоната остават на тревожно ниски нива, карайки някои експерти да настояват за повече намеса от страна на Европейската централна банка.

Последните данни за инфлацията във валутния блок от юли показаха годишен темп от едва 0,4% при цел на на ЕЦБ от малко под 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още