IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отслабващите инвестиции и високият валутен курс заплашват растежа на Австралия

Централната банка очаква икономиката да се разшири с 2,5% спрямо постигнатите 3,5% в предходната година

09:14 | 19.08.14 г.
Отслабващите инвестиции и високият валутен курс заплашват растежа на Австралия

Австралийската централна банка призна, че съществува риск прогнозите за растежа на икономиката да не се оправдаят, съобщава WBP Online.

Протоколът от заседанието на регулатора от 5 август показва, че членовете на Изпълнителния съвет "констатират сериозните неясноти около прогнозата за растежа и важността на наличните рискове за прогнозата, както и за централната проекция".

Въпреки че банката очаква растежа в недобивната промишленост да се ускори, което да спомогне за ръста през следващите няколко години, прогнозите за обема на инвестициите не са така благоприятни. Според регулатора те ще продължат да намаляват, което заедно с продължаващата фискална консолидация и последиците от все още високото равнище на валутния курс ще ограничи растежа.

Въпреки неблагоприятните сигнали Австралийската централна банка запази рекордно ниския си основен лихвен процент от 2,5% и за пореден път подчерта, че ставката ще трябва да остане ниска, за да бъде подкрепено търсенето.

На 8 август органът понижи прогнозите си за инфлацията и брутния вътрешен продукт (БВП) за 2014 година. Корекцията бе оповестена в традиционния тримесечен отчет на банката за паричната политика.

Новите очаквания са икономиката да нарасне с 2,5% на годишна база в сравнение с предишната прогноза от 2,75%. Годишната промяна в индекса на потребителските цени пък се очаква да бъде 2% вместо предходните 2,75%.

За сравнение, икономиката на Австралия нарасна с 3,5% на годишна база през годината до март. Основният тласък дойде от силния износ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още