IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПЧИ в Китай спаднаха до двугодишно дъно през юли

Понижението от 16,95% не се отразява на общата тенденция, заявиха от Министерството на търговията

22:11 | 18.08.14 г.
ПЧИ в Китай спаднаха до двугодишно дъно през юли

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в Китай са намалели с повече от една шеста на годишна база до двугодишно дъно през юли, показаха последните правителствени данни от Поднебесната империя.

ПЧИ, които изключват инвестициите във финансовия сектор, спаднаха с 16,95% през изминалия месец до 7,81 млрд. долара. Равнището е най-ниското от юли 2012 г., когато бяха отчетени 7,579 млрд. долара.

По този начин ПЧИ в Поднебесната империя намаляха с 0,35% през първите седем месеца на 2014 г. до общо 71,14 млрд. долара, пише AFP.

През последните месеци властите в Пекин реализираха редица целенасочени мерки спрямо чуждите дружества, вариращи от производството на автомобили до това на фармацевтични продукти. Въпреки това говорителят на Министерството на търговията Шън Данян отрече да има връзка между ходовете и спада на ПЧИ.

"Нормално е да има волатилност на ПЧИ в отделните месеци, след като Китай увеличи усилията за балансиране на структурата на икономиката", каза той пред репортери.

"Това не е достатъчно, за да се отрази на общата тенденция. Тя не трябва да бъде свързана с целенасочените мерки спрямо някои чуждестранни фирми или да се свързва с други безпочвени спекулации", отбеляза още той.

"Всички пазарни играчи следва да ръководят бизнеса си в съответствие със закона. Те трябва да бъдат наказани в съответствие със закона и да подлежат на подходящи правни санкции, ако нарушават правилата", коментира още Шън.

Според говорителят китайските инвестиции в чужбина ще нараснат с около 10 на сто през тази година – повече от разширението на ПЧИ. "Това ще бъде новата нормалност за инвестиции в чужбина – да превишават ПЧИ", каза той.

Икономиката на Китай се разшири с 7,7% през 2012 и 2013 г., като равнищата бяха най-ниските след отчетените през 1999 г. 7,6 на сто.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още