IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският излишък на еврозоната нарасна през юни

Растежът се дължи на ръста на износа към Китай, САЩ и Великобритания, докато търговията с Русия е намаляла

15:18 | 18.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търговският излишък на еврозоната нарасна през юни

Търговският излишък на еврозоната е нараснал през юни според последните официални данни, след като увеличението на износа е изпреварило това на вноса.

Външнотърговският излишък на валутния съюз се е покачил до 16,8 млрд. евро през юни в сравнение с 15,4 млрд. евро през май и спрямо излишъка от 15,7 млрд. евро през юни 2013 г., показаха последните данни на статистическата агенция на Европейския съюз (ЕС) Евростат.

Според доклада износът се е увеличил с 3% на годишна база, изпреварвайки нарастването на вноса от 2 на сто.

Подобрението на баланса се дължи на нарастването на експорта към Китай, САЩ и Великобритания. Износът за Русия обаче е спаднал с 14% на годишна база, а вносът оттам е намалял със 7%.

Данните за търговията на еврозоната подчертават влошаващите се отношенията с Русия заради предполагаемата намеса на Москва в Украйна, където правителството в Киев се бори с проруските сили в източните райони на страната.

Спадът до голяма степен отразява и забавянето на руската икономика, което вероятно ще продължи допълнително през тази година с оглед на санкциите на Запада срещу Москва.

През юли ЕС и САЩ въведоха икономически санкции срещу Руската федерация в отговор на предполагаемата подкрепа на президента Владимир Путин за проруските сепаратисти в Източна Украйна. Санкциите включват ограничения върху способността руските банки да набират средства от европейските капиталови пазари. Русия отговори като забрани вноса на храни от Западните сили.

Сблъсъкът с Русия се оказа и поредният насрещен вятър за икономиката на еврозоната. Брутният вътрешен продукт на валутния блок остана без изменение през второто тримесечие в сравнение с първото. Ръстът на годишна база пък бе едва 0,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още