IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за финансиране на европейските компании спадат до рекордно ниски нива

Това се случва на фона на спекулациите, че ЕЦБ трябва да предостави още стимули, за да бъде избегната нова рецесия

16:39 | 15.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Разходите за финансиране на европейските компании спадат до рекордно ниски нива

Разходите за финансиране на европейските компании, спадат до рекордно ниски стойности. Това се случва на фона на спекулациите, че Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да предостави още стимули, за да бъде избегната нова рецесия, пише Bloomberg.

Тази седмица средната доходност по европейските облигации се понижава с 6 базисни пункта до 1,4%, сочат данни на Вank of America Merrill Lynch. Случващото се съвпада с намалението на възвръщаемостта по 10-годишните германски държавни ценни книжа под 1 на сто за пръв път в историята.

Търсенето на най-безопасния дълг се увеличава, след като вчерашните статистически данни показаха, че еврозоната неочаквано отбеляза нулев растеж през второто тримесечие, като икономическият ръст в трите най-големи икономики не се увеличи.

Миналата седмица президентът на ЕЦБ Марио Драги се закле, че може да се разчита на безпрецедентни стимули, включително и количествени улеснения, ако перспективите се влошат.

„Европейските кредитни пазари са свързани с германските облигации. На фона на ниската инфлация и слабите икономически данни доходността по тях се смъква до рекордно ниски стойности, които понижават доходността по облигациите с инвестиционна оценка“, коментира Стивън Айзъкс, който е фонд мениджър в M&G Investments. „Същевременно ставаме свидетели на създаването на по-рискова среда, тъй като отливът от високодоходни облигации изглежда намира своето място.“

Инвеститорите оттеглиха 654 млн. евро от високодоходните европейски фондове през тази седмица спрямо отлив за 934 млн. долара през миналата седмица, сочат данни на EPFR.

Забавянето на отлива съвпада със съживяването на пазара на облигации от неинвестиционен клас, където тази седмица доходността спада с 20 базисни пункта до 4,08%. Тя е и най-ниската от 5 август насам, разкриват данни на Bank of America Merrill Lynch. Дългът донесе възвръщаемост от 0,71% през периода – най-много от седмицата, приключила на 3 май, показват други данни на Bloomberg.

„На фона на завръщането на пазарите към високата доходност е ясно, че, въпреки че не се намираме в среда с абсолютен риск, негативното настроение се понижава“, заявява Ник Бърнс от Deutsche Bank AG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още