IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поръчките на основни машини в Япония се върнаха към растеж през юни

Покачването от 8,8% обаче остана далеч под прогнозите на анализаторите за разширение от над 15%

10:03 | 14.08.14 г. 1
Поръчките на основни машини в Япония се върнаха към растеж през юни

Поръчките на основни машини в Япония се повишиха с много по-бавен от очакваното темп през юни, компенсирайки леко резкия спад месец по-рано. Въпреки това данните за пореден път хвърлиха доза съмнение върху способността на икономиката да се възстанови бързо от покачването на данъка върху продажбите от началото на април.

Поръчките на машини, с изключение на тези за комунални обекти и кораби, са нараснали с 8,8% на месечна база през юни според последните правителствени данни от четвъртък, съобщи WBP Online. Равнището остана далеч под очакваното от анализаторите нарастване с 15,5 на сто.

Поръчките на основни машини се сринаха 19,5% през май и cпаднаxa c 9,1% през април.

Новината дойде само ден, след като данните за брутния вътрешен продукт (БВП) показаха свиване на икономиката с най-бързия темп в последните пет години. Причината е спадът в потреблението след повишаването на данъка, което понижи цялостното търсене.

Икономиката се сви с 1,7% през тримесечието до края на юни, правейки рязък завой спрямо растежа от 1,6% за предходното тримесечие.

Цифрите добавиха поредната доза съмнения относно плана на правителството на Шиндзо Абе за съживяване на борещата се години наред с дефлацията икономика. За целта кабинетът реши да подхрани инфлационния натиск чрез смекчаване на паричната политика и реализиране на серия фискални стимули.

Въпреки това експерти не вярват, че икономиката ще се ускори отново през втората половина на годината, след като въздействието на покачването на данъка върху продажбите започне да избледнява. Налогът бе покачен от 5 на сто до 8% от 1 април.

В анализ, представен в сряда след публикуването на данните за растежа на японския брутен вътрешен продукт, икономистът в Capital Economics Maрсел Tиелиант заяви, че свободният капацитет в икономиката е намалял през последните тримесечия. Негативната тенденция предполага, че фирмите трябва да продължат да инвестират в машини и оборудване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Да за разлика от поръчките в Русия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още