IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката икономика ограничи свиването си до 0,2% през второто тримесечие

Pезултатът е най-добрият от третата четвърт на 2008 г., след като през първото тримесечие на тази година спадът бе 1,1%

13:11 | 13.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гръцката икономика ограничи свиването си до 0,2% през второто тримесечие

Гръцката икономика се е свила с 0,2% през второто тримесечие, показаха предварителните данни на Националната статистическа служба, предава WBP Online.

Икономиката на средиземноморската страна ограничи спада си, след като година по-рано бе отчетено свиване от 4%. Въпреки че продължи да бъде на отрицателна територия, резултатът се оказа най-добрият от третото тримесечие на 2008 г.

Предварителните данни надхвърлиха и постигнатото през първото тримесечие на тази година. Тогава гръцкият брутен вътрешен продукт (БВП) спадна с 1,1% и разкри, че икономика все още е в слабо състояние, макар че свиването продължи да се забавя.

Според последните новини надеждите за възможно излизане от най-дълбоката рецесия в Гърция от Втората световна война насам могат да бъдат сериозно застрашени от геополитическия конфликт в Украйна.

"Общото тегло на руските контра санкции върху гръцката икономика може да изглежда поносимо, но въздействието може да бъде доста неблагоприятно за отрасли като туризма и селското стопанство на фона на нестабилността и бавното възстановяване на икономиката", каза Танос Докос, генерален директор на Гръцката фондация за европейска и външна политика.

Данните, публикувани през миналата седмица от статистическата служба ELSTAT, показаха, че равнището на безработицата в Гърция леко се е понижило през май, спадайки до 27,2%. Месец по-рано бе отчетено ниво от 27,3%, каквото бе равнището и през май 2013 г.

Въпреки отстъплението Гърция продължава да е страната в еврозоната, в която равнището на безработицата и младежката безработица са най-високи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Biso
преди 9 години
Те като отчетат оборотите от проституция и наркотици, и туко виж извели икономиката на сериозен ръст!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
studioaa
преди 9 години
Уверен съм, че България ще запише много по-голям икономически спад от Гърция за 2014. Гръцката икономика ще се свие с до 1.5%, а българската я очаква срив с цели 5.1%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още