IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международните резерви на Русия се свиха с 9,5 млрд. долара през юли

Спадът дойде вследствие на множеството операции на централната банка по покупки на рубли с цел укротяване на инфлацията

19:45 | 07.08.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Международните резерви на Русия се свиха с 9,5 млрд. долара през юли

Спад от близо 9,5 млрд. долара на международните резерви отчете Руската централна банка, съобщава агенция ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Обемът на златно-валутните резерви на Руската федерация през юли се е понижил с 9,488 млрд. долара до 468,762 млрд. долара според данните на базираната в Москва институция.

Златно-валутните резерви на Русия представляват високоликвидни чуждестранни активи, с които централната банка и правителството разполагат към отчетната дата. Международните резерви се състоят от монетарно злато, специални права на тираж – валутата на Международния валутен фонд (МВФ), резервна позиция в МВФ и други резервни активи.

Спадът на златно-валутните резерви дойде вследствие на множеството операции на централната банка по покупки на рубли с цел укротяване на инфлацията. По-рано през седмицата потребителската инфлация в Русия показа слабо забавяне през юли, но като цяло остава далеч над целевото ниво.

Индексът на потребителските цени се повиши през юли със 7,5% на годишна база, след като през юни се ускори рязко със 7,8%, записвайки най-солидния си ръст от август 2011 г.

На месечна база руската инфлация се повиши през юли с 0,5% след растежа от 0,6% през юни. За първите седем месеца на годината индексът на потребителските цени се повиши с 5,3% спрямо повишение с 4,4% за същия период на 2013 г.

Слабо понижение на инфлацията е факт, след като от март насам Руската централна банка повиши основната лихва на три пъти. На последното заседание в края на юли институцията заяви, че остава в готовност за ново вдигане на лихвените нива, ако инфлацията не започне да отслабва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
обаче май верно ти NEED TO KNOW MORE яяя прочети къде е златото на "пиши Германия" и после пиши тука ако искаш .... имали били ЕС златни резерви ... :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 9 години
Почти всяка западна страна - като най-голямата от ЕС пиши Германия. Както спокойно можеш включиш и БГ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 8
novak li sam
преди 9 години
А коя друга държава има златно-валутни резерви? Повечето са затънали в задължения с издаването на държавни ценни книжа без покритие. Нямат никакви резерви, камо ли златни. Еле САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 11
0pk
преди 9 години
Тъй трябва, гладни ще умрат без милиардите долари дето ги губят :]Чета тука че разните сделки и сливания надхвърлят 100млрда, очаквам до десет години вече да се правят сделки за билиони, а обикновените мухи да броят центовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 10
georgi_shum
преди 9 години
След днешните санкции няма как да им остане инфлацията под контол и тепърва ще расте. За жалост ще е за сметка на обокновенните руснаци. Отделно рязкото ограничаване на спада на борсите им в края на днешната сесия, говори че са жертвали още някой и друг милярд днес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още