IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на дребно в еврозоната нараснаха с 0,4% през юни

Ръстът в търговията на месечна база остана под очакванията на експертите за разширение от 0,5%

12:54 | 05.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Продажбите на дребно в еврозоната нараснаха с 0,4% през юни

Продажбите на дребно в еврозоната, които отразяват потребителските нагласи в рамките на блока, се разшириха леко през юни според последните данни на Евростат.

Tърговията в рамките на валутния съюз нарасна с 0,4% през юни на месечна база в сравнение с растеж от 0,3% през май спрямо април, пише WBP Online. Aнализаторите oбаче очакваха ръст от 0,5%.

Измерени на годишна база, продажбите на дребно в 18-членния блок постигнаха ръст от 2,4% през юни след ревизираното надолу повишение от 0,6% в предходния месец.

Междувременно най-големите икономики в еврозоната представиха своите индекси на мениджърите по доставките в сектора на услугите. В Германия – най-голямата икономика в Европа, бе отчетено слабо увеличение до 56,7 пункта през юли, а във Франция резултатът остана непроменен при 50,4 пункта.

В четвъртък Изпълнителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще проведе поредната си среща по повод паричната политика. Пазарните анализатори вече се надпреварват да отгатнат дали и, ако да, какви стъпки ще предприемат централните банкери след мащабните реформи от началото на юни.

Въпреки негативното развитие на инфлацията в еврозоната, която се влоши през юли, отчитайки ръст от 0,4% на годишна база, повечето анализатори не очакват действия от страна на централната банка. По-голямата част от експертите вярват, че най-новите безпрецедентни мерки все още се нуждаят от време, за да се пренесат в реалната икономика.

За последно индексът на потребителските цени успя да се доближи до официалната цел от малко под 2% през второто тримесечие на 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още