IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският сектор на услугите забави разширението си до 9-годишно дъно

Слабостта вероятно отразява влиянието на продължаващия спад в имотния сектор, коментира експерт

09:39 | 05.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайският сектор на услугите забави разширението си до 9-годишно дъно

Ръстът в китайския сектор на услугите се забави рязко през юли до най-ниското си ниво от почти 9 години, пише CNBC. Представеното във вторник проучване индикира за възстановяване на по-широка основа, което обаче все още е крехко и може да се нуждае от допълнително държавно подпомагане.

Секторният индекс на мениджърите по доставките, съставен от HSBC и Markit Economics, се понижи до 50 пункта през юли от 15-месечен връх от 53,1 пункта през юни. Постигнатото ниво през седмия месец е най-ниското от ноември 2005 г. насам, когато бе дадено началото на изготвянето на измерителя.

Изследването показа, че ситуацията в сектора на услугите практически е останала без изменение на месечна база. Всяко ниво над 50 пункта е сигнал за разширение, докато стойностите под ключовата граница индикират за спад на активността.

Икономическата несигурност накара повече фирми да ограничат харчовете си, което натисна подиндекса за растежа на новия бизнес до 68-месечното дъно от 50,3 през юли.

Сигнали за подобно отстъпление дадоха през уикенда и официалните власти на Китай, според които активността се е свлекла до шестмесечно дъно. И двете проучвания контрастират с други данни от последните седмици, които показаха, че икономиката е възвърнала инерцията си благодарение на поредицата от правителствени мерки за стимулиране.

По-слабите данни за ситуацията в сферата на услугите, на която се падат около 45 на сто от китайския брутен вътрешен продукт (БВП), повдигат въпроса дали Пекин не трябва да направи повече, за да подкрепи растежа, особено на фона на бързото охлаждане на имотния сектор. 

"Слабостта вероятно отразява влиянието на продължаващия спад в имотния сектор в много градове", каза главният икономист за Азия в HSBC Хонбин Чу.

"Ние смятаме, че през следващите месеци секторът на услугите може да получи известна подкрепа от възстановяването на инвестициите. Но днешната информация подчерта необходимостта от продължаване на политиката за подкрепа, която да компенсира свиването на активността и да укрепи икономическото възстановяване", добави експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още