IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия и Индия запазиха основните си лихви

Най-разумният подход в настоящата икономическа ситуация е запазването на стабилността, посочи Австралийската централна банка

09:19 | 05.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Австралия и Индия запазиха основните си лихви

Централните банки на Австралия и Индия запазиха курса на текущите си монетарни политики, оставяйки без изменение основните лихвени ставки.

Австралийската централна банка съобщи във вторник, че основната лихва остава при рекордно ниското ниво от 2,5% за 12-и пореден месец, каквито бяха и прогнозите на повечето експерти.

В своя отчет относно монетарната политика институцията повтори, че най-разумният подход в настоящата глобална икономическа ситуация е запазването на стабилността на лихвените проценти. Банката също така посочи, че инфлацията е в съответствие с целта й. Прогнозите за следващата година обаче са за леко отстъпление на ръста на потребителските цени.

"Не очакваме Австралийската централна банка да направи нещо до края на годината. Икономиката изглежда относително балансирана в момента, със своите положителни и негативни страни. Подходът (на банката – бел. ред.) ще бъде "да изчакаме и да видим"", каза пред CNBC Калъм Хендерсън, глобален ръководител на звеното за валути изследвания в Standard Chartered.

Централната банка също така каза, че курсът на австралийския долар е по-висок от историческите стандарти, което не е в подкрепа на икономиката в целта ѝ за постигане на балансиран растеж.

"Австралийската централна банка е права. "Австралиецът" със сигурност е по-високо от историческите стандарти и това има няколко ефекта. Той поставя таван на инфлацията в последните 12-18 месеца, а също така засяга и конкурентоспособността на износа, туризма и производството", коментира Матю Сиркоста, икономист в Moody's Analytics.

"Ясно е, че банката ще иска да натисне валутата надолу и аз мисля, че това ще се получи... докъм 85 цента или 90 американски цента", допълни той.

Австралийският долар се намира във възход от края на януари, добавяйки 4,6 на сто спрямо американския си съименник.

Същевременно Индийската централна банка също запази курса на монетарната си политика, оставяйки основната лихва при 8 на сто във вторник. Институцията отбеляза, че рисковете за поддържане на потребителската инфлация остават, въпреки че негативните фактори като цяло са по-балансирани, отколкото през юни.

"Индийската инфлация наскоро утихна, но от друга страна редица насрещни ветрове заплашват с възраждане на ценовия натиск", каза Дариуш Ковалчик, стратег в Credit Agricole.

След стъпването си в длъжност преди точно една година гуверньорът на Индийската централна банка Рагурам Раджан покачи лихвите три пъти. Основната причина бе именно инфлационния натиск, който потискаше растежа в третата най-голяма икономика в Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още