IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стеен Якобсен: Доларът ще поевтинее до 1,40 за евро

Слабото глобално търсене ще засегне американската икономика, смята главният икономист на Saxo Bank

21:03 | 04.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Стеен Якобсен: Доларът ще поевтинее до 1,40 за евро

Слабото глобално търсене ще засегне американската икономика, като доведе до разпродажбa на долари през втората половина на годината, посочва пред CNBC главният икономист на Saxo Bank Стеен Якобсен.

Той се противопоставя на разпространеното на пазара схващане, че зелената валута ще поскъпне, като смята, че тя ще поевтинее до 1,40 за евро със спада на щатската икономика.

„Моят модел винаги показва слабо първо тримесечие, много силно второ, след което очаквам разпродажби заради липсата на търсене“, казва икономистът.

„Ако всички са толкова „бичи“ настроени спрямо долара, защо той се търгува все още на ниво от 1,34 за евро, а не около 1,20-1,25?  2014 година ще бъде много разочароваща и аз не съм съгласен с всички, които смятат, че доларът ще се възстанови. Аз мисля, че растежът значително ще се забави.“

Коментарът на Якобсен идва след данните за заетостта в САЩ, които показаха, че икономиката е създала 209 хил. работни места през юли, неоправдавайки очакванията, като безработицата се е повишила от 6,1% на 6,2%, пораждайки съмнения, че възстановяването няма да е устойчиво.

Щатската икономика обаче излъчи и някои силни сигнали, като през второто тримесечие БВП нарасна с годишен темп от 4% спрямо предходното след свиването с 2,1% през първото заради лошото време.

Федералният резерв е към края на програмата си за изкупуване на активи, като пазарът се опитва да предугади първото повишение на лихвите. Същевременно инвеститорите предвиждат някаква форма на количествни улеснения и от ЕЦБ с цел подкрепа на икономиката.

Според JPMorgan противоположните монетарни политики на двете централни банки могат до доведат до поскъпване на долара. Ако американската икономика се надигне през второто полугодие, то зелената валута може да започне да поскъпва през четвъртото тримесечие.

Доларът поевтиня с 2,3% спрямо еврото от началото на годината, но индексът спрямо кошница от други валути леко се е повишил след ръст през последния месец.

Bank of America Merrill Lynch посъветва инвеститорите да подходят „мечи“ към долара, изтъквайки, че слабият юлски доклад за заетостта ще принуди Фед да отложи вдигането на лихвите, което ще подкрепи дългосрочните ДЦК и щатската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 04.08.14 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още