IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Банките в еврозоната понижиха кредитните стандарти за първи път от 2008 г.

Търсенето на потребителски заеми на Стария континент продължава да се подобрява, съобщи ЕЦБ

18:56 | 30.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Банките в еврозоната понижиха кредитните стандарти за първи път от 2008 г.

За първи път в последните шест години кредиторите в еврозоната са облекчили кредитните стандарти по заемите за предприятия през второто тримесечие, показа нов доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ).

В своето тримесечно изследване на банковото кредитиране в еврозоната ръководената от Марио Драги институция оповести отрицателно нетно затягане от -3%, което е спад от постигнатия в предходното тримесечие ръст от 1%. Тенденцията дойде, след като ЕЦБ изтъкна затегнатите условия за кредитиране в рамките на валутния блок като фактор, който продължава да пречи на икономическото възстановяване, предава WBP Online.

Междувременно кредитните условия по заемите за домакинствата също се свива. Спадът при кредитните условия за жилищни цели достигна 4% след отстъплението от 5% през предходното тримесечие. Условията по потребителските заеми за други цели пък отстъпиха с 2 на сто.

И все пак, ЕЦБ съобщи, че нивото на кредитните стандарти продължава да бъде относително затегнато.

"Рисковите възприятия по отношение на перспективите пред бизнеса и макроикономическата несигурност отчетоха леко нетно разхлабване в съответствие с умереното икономическо възстановяване в еврозоната", посочиха експертите от ЕЦБ.

Що се касае до търсенето на кредити, ЕЦБ заяви, че то продължава да бъде положително за всички кредитни категории, по-специално за заемите на домакинствата.

Ръстът на нетното търсене на кредити за предприятия се увеличи до 4% от 2% през предходното тримесечие, докато измерителят за жилищните кредити нарасна с 19% в сравнение с предишния ръст от 13%. Търсенето на други потребителски кредити за домакинствата пък се увеличи със 17%.

Както вече нееднократно посочи, ЕЦБ следи отблизо развитието на пазара на кредити в еврозоната след представената през юни нова порция евтини заеми за банките под формата на таргетирани целенасочени дългосрочни операции по рефинансиране (TLTRO). Въпреки това от институцията посочи, че ще отнеме време, докато резултатът от мерките се усети и от реалната икономика.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още