IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния се сдоби с първия си банкомат за биткойни

Има нужда от законодателна рамка за начина на предоставяне на услугите, посочиха румънски инвеститори в дигиталната валута

10:28 | 30.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Георге Ротариу представя първия банкомат за биткойни в Румъния. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Георге Ротариу представя първия банкомат за биткойни в Румъния. Снимка: Ройтерс

Изглежда, че истерията около нашумялата криптовалута биткойн не е само далеч на изток, но и тук в Европа, и то съвсем близо до България. Доверието в дигиталното парично средство намери нова подкрепа в една от най-бедните страни в Европейския съюз (ЕС) – Румъния, пише Ройтерс.

Румънската столица Букупещ се сдоби с първия си банкомат за биткойни. В допълнение, първата борса за обмен на криптовалутата в страната, позиционирана в западния град Орадя, посочи, че е привлякла повече от 2 000 клиенти за седемте месеца, откакто съществува. Осъществените сделки за периода пък са били на обща стойност от 1,1 млн. евро.

Румънските биткойн ентусиасти обаче признават, че дефинирането на ясна законодателна рамка спрямо дигиталните валути би било полезно.

"Това е една индустрия, намираща се в ранните си етапи", каза Георге Ротариу, който откри банкомата в Букурещ, монтиран в сътрудничество с базираната във Ванкувър компания Bitcoiniacs. По думите му съществуват планове и за разширяване на мрежата от устройства към повече румънски градове.

"Има нужда от законодателна рамка за начина на предоставяне на услуги", допълни той.

"Ние стъпваме плахо около законодателството и тълкуваме разпоредбите", каза от своя страна Хореа Вускан, местен политик, който е собственик на базирания в Орадя биткойн оператор BTCXchange. "В момента сме в преговори с официални представители, защото не знаем къде се вписваме – при борсите, банките, фирмите за парични преводи", коментира още той.

Реакцията от местните власти не закъсня. "Използването на биткойни в Румъния не е регулирано и носи много големи рискове", посочи румънската Комисия за финансов надзор. "Рискът от измами не трябва също така да се изключи", добавиха от органа.

Според властите индустрията "ще трябва да има видимо икономическо значение в Румъния, което не се случва", преди да се нуждае от регулиране. От Букурещ все пак посочиха, че ще изпълнят всички одобрени от ЕС правила.

През юли Европейският банков орган призова правителствата от ЕС да обезкуражат кредитните и платежните институции да купуват, притежават или продават виртуални валути преди представянето на дългоочакваната регулаторна рамка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още