IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът продължи да поскъпва в очакване на силни икономически новини от САЩ

Очакваната с интерес среща на Федералния резерв допълнително увеличава залозите в полза на зелените пари

12:30 | 29.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът продължи да поскъпва в очакване на силни икономически новини от САЩ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар достигна шестседмичен връх спрямо кошница от десет основни валути в понеделник. Силното представяне на зелените пари се дължи на очакванията, че икономическото възстановяване в САЩ е набрало скорост и това ще се види от предстоящите икономически доклади. Очакваната с интерес среща на Фед допълнително увеличава залозите в полза на долара.

По-късно днес ще започне двудневна среща на Федералния резерв на САЩ. Резултатите от събитието ще бъдат оповестени в сряда. Очакванията от срещата са, че централните банкери ще дадат повече яснота около момента, в който ще започнат увеличението на лихвените равнища. По-рано през месеца председателят Джанет Йелън заяви, че повишенията могат да дойдат по-скоро и да бъдат по-сериозни, в случай, че пазарът на труда продължи да се подобрява с по-бързо от очакваното.

Другата важна новина, която инвеститорите ще очакват с интерес през утрешния ден, е свързаната с доклада на Министерството на търговията на САЩ за брутния вътрешен продукт. Прогнозите са, че показателят се е покачил с 3% през второто тримесечие на годишна база, отбелязвайки най-бързия темп на растеж на водещата световна икономика, от тримесечието завършило през септември 2013 г.

Доларът поскъпна до триседмичен връх спрямо йената, след като доходността по 10-годишните държавни облигации на САЩ се покачи за трети път в последните четири сесии. Постепенният ръст на доходността по държавния дълг свидетелства на настроението на инвеститорите, че лихвените равнища в САЩ ще започнат да се покачват. Повишеното търсене на ценните книги, деноминирани в долари, по традиция води и до ръст на търсенето на щатски долари, най-вече от инвеститори от Азия.

Едно евро се разменя срещу 1,3435 долара, което е близо до нивата на отваряне за днес. GBP/USD се търгува около 1,6980, докато един долар се разменя за 101,90 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

От началото на седмица волатилността при двойката е изключително ниска, като дневният рейндж на търговия е под 30 пипса. Тази тенденция вероятно ще се запази до утре, когато се очакват важни фундаментални новини, имащи потенциал да раздвижат пазара.

Въпреки минималната печалба за еврото от понеделник, предимството продължава да е в полза на долара. Най-близката подкрепа на цената се намира при 1,3396, а в случай, че това ниво бъде пробито, можем да очакваме още по-сериозен спад до 1,3324. Текущата съпротива за двойката продължава да се намира в диапазона 1,3500-12.

GBP/USD

Британската лира намери подкрепа в диапазона 1,6958-65, до където цената достига за четвърти пореден ден. Ограничаването на низходящото движение при двойката е знак, че текущата корекция губи своята сила. В случай, че на дневна база цената успее да се изкачи над 1,7000, можем да очакваме валидация на дългосрочния възходящ тренд и нови опити за тест на върха от 15 юли.

От друга страна, понижение под текущите нива на подкрепа, ще дадат възможност на долара да продължи текущото движение.

USD/JPY

Доларът достигна до триседмично дъно спрямо йената и тази сутрин тества силната съпротива около 102,00. Пробив над това ниво на дневна база ще създаде предпоставки за поскъпване на долара до 102,75. В случай, че цената се задържи около текущите стойности, можем да очакваме ново завръщане на предимството в полза на йената.

Последните опити на долара да пробие съпротивата на 100-дневната пълзяща средна се оказаха неуспешни и неизменно водеха до обръщане на краткосрочния тренд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още