IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка вдигна основната си лихва до 8%

Институцията се аргументира с високата инфлация и негативния ефект от растящото геополитическо напрежение върху рублата

16:57 | 25.07.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Руската централна банка вдигна основната си лихва до 8%

Руската централна банка неочаквано вдигна основния си лихвен процент с 50 базисни пункта, обосновавайки се с високата инфлация в страната и геополитическото напрежение, пише CNBC. Банката предупреди, че е възможно последващо повишаване.

Решението на банката поставя основната лихва на ниво от 8%, след като тя беше повишена с общо 200 базисни пункта през март и април.

Руската икономика е под натиска на санкциите от страна на САЩ и Европейския съюз, заради намесата ѝ в украинската криза, който тежи и върху руските акции и рублата.

„Инфлационният риск се увеличава, имайки предвид комбинацията от фактори като засилването на геополитическото напрежение и потенциалния му ефект върху движенията на рублата, и евентуални промени на данъчната и тарифната политика“, аргументира се банката.

Ръстът на потребителските цени в Русия достигна 7,8% през юни, а основната инфлация нарасна до 7,5%, доста над годишната прогноза на централната банка за 6,5 на сто.

„Основната причина за ускоряването на инфлацията е ефектът от обезценяването на рублата при широк набор от стоки и услуги“, обяви още централната банка и добави, че външната политическа несигурност има негативен ефект върху вътрешната икономическа активност.

„Инвестиционното търсене остава слабо в условията на ниско доверие на бизнеса, ограничен достъп до дългосрочно финансиране както на вътрешния, така и на международния пазар и намаляващи печалби в реалния сектор“

„Ако високият инфлационен риск се задържи, Руската централна банка ще продължи да вдига основната лихва“, каза банката.

След новината за вдигането на основната лихва рублата поскъпна с 9 копейки нагоре до 35,04 рубли за един долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
оооще малко и ше станат скапани я глей на тея печатницата кво им докара "Японското производство се сви с най-резкия си темп от 2011 г." http://***.investor.bg/***/130/a/iaponskoto-proizvodstvo-se-svi-s-nai-rezkiia-si-temp-ot-2011-g,177136/за Канада не мога нищо да кажа, там душата не мога си кривя, ама другите две са почти скапани брачед, защооото и те се уляха с принтера особено вторите .... там и медицински застраховки има, и общински жилища, няма престъпност, не се продават пушки в супермаркета, а и кредитите са им супер на 6% при лихва на долара 0.25%, образованието струва 100 кила и на горе и после малко един дебел, защото няма бачкане нищо, че си с висше и кредита треа се връща, мммм напрао всичко е тужур ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
SS-23
преди 9 години
Руската централна банка вдигна основната си лихва до 8%======Малиии... щом на централната банка е 8%, представям си на търговските колко е... и колко са им кредитите! Не знам дали имат кредитни имотни балони, ама който вземе кредит - жив ще е умрял!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
MZ/X
преди 9 години
Добра новина за депозитарите в КТБ! Нова възможност да си депозирате парите на 8% :) 7,8% инфлация обаче си е обезпокояващо, но явно никъде няма безплатен обяд :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още