IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономиката на Великобритания задмина предкризисното си ниво

За второ поредно тримесечие тя се е разширила с 0,8%, отчете Службата за национална статистика на Острова

14:57 | 25.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономиката на Великобритания задмина предкризисното си ниво

Икономиката на Великобритания продължава силното си разширяване от първото тримесечие и през второто, задминавайки предкризисните си нива от началото на 2008 г., пише CNBC.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания нараства с 0,8% между април и юни, в съответствие с очакванията на анализаторите. През първите три месеца на годината БВП се разшири със сходен темп.

Така икономиката на страната задминава с 0,2% размера си от първото тримесечие на 2008 г., отбелязва Службата за национална статистика  на Великобритания (Office for National Statistics – ONS). На годишна база ръстът е 3,1%.

Данните за растежа на БВП разсейват съмненията около състоянието на икономиката, породени от разочароващи резултати за индустриалното производство и строителството. По-рано през месеца ONS обяви, че промишленото производство се свива с 1,3% през май, докато индустриалното се забавя с 0,7 на сто.

Силният растеж през второто тримесечие на годината е особено добра новина за финансовия министър на страната Джордж Озбърн, който описва момента като „крайъгълен камък“, но предупреждава, че икономиката има да измине „още дълъг път“.

„Голямата рецесия беше една от най-тежките за всички големи икономики и коства на Великобритания шест години“, каза той в изявление. „Сега ние дължим на усърдно трудещите се данъкоплатци това да не повтаряме грешките от миналото и да продължим по плана, който носи сигурност на икономиката ни и по-светло бъдеще за всички нас“, добави той.

Добрите икономически резултати идват на фона на широки спекулации относно това кога Английската централна банка (АЦБ) ще започне да вдига лихвените равнища, породени от смесените сигнали, които гуверньорът на банката Марк Карни изпраща към пазарите.

На последното заседание на банката по-рано през седмицата той предупреди, че вдигането на лихвите би могло да накърни възстановяването в страната и да доведе до свиване на разходите на домакинствата.

Икономистите очакват вдигането да започне след 2015 г., но доброто състояние на икономиката кара някои анализатори да вземат под внимание възможността за повишаване преди края на настоящата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още