IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на дребно в Русия с най-слаб месечен ръст от 2010 г. насам

Потребителското търсене в страната се свива, докато задлъжнялостта остава висока, коментира анализаторът Олга Стерина

19:13 | 17.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на дребно в Русия с най-слаб месечен ръст от 2010 г. насам

Продажбите на дребно в Русия нарастват с най-бавния си темп от 2010 г. насам през юни, докато разполагаемият доход на домакинствата неочаквано се свива, пише Bloomberg. Лошите резултати идват, след като санкциите от страна на Европейския съюз (ЕС) и САЩ се стовариха върху рублата и изпратиха инфлацията до най-високите ѝ нива от близо 3 години насам.

Продажбите се разширяват с 0,7% на годишна база през юни, след като отчетоха ръст от 2,1% през май, съобщава Федералната статистическа служба в Москва. Анализаторите очакваха ръст от 1,8%. Реалният разполагаем доход на домакинствата се свива с 2,9%, изненадвайки анализаторите, които прогнозираха ръст от 3,5 на сто.

Потребителските разходи, които са основен двигател на руската икономика, се колебаят в условията на висока инфлация, която „изяжда“ от покупателната способност на домакинствата. Наложените на руската страна санкции от ЕС и САЩ пък причиняват вълнения на пазарите, отлив на капитали и отслабват рублата.

„Отслабването на рублата се отразява негативно на реалните доходи“, коментира анализаторът в UralSibCapital Олга Стерина. „Потребителското търсене се свива, докато задлъжнялостта остава висока“, добави тя.

Рублата се е обезценила с над 6 на сто спрямо долара от началото на годината и е третата най-зле представяща се валута сред развиващите се икономики.

Междувременно безработицата в Русия остава непроменена при 4,9% през юни. Инвестициите в основен капитал неочаквано се увеличават с 0,5%, след като се свиха с 2,6 на сто през май. Анализаторите очакваха спад от 1,8%. В същото време заплатите нарастват с 1,7%, спрямо ревизиран надолу ръст от 2,1% през май.

„Свиването на инвестициите е умерено, а потреблението продължава да расте с приличен, макар и по-бавен темп“, коментираха икономистите в Morgan Stanley Джейкъб Нел и Алина Слисарчук. Въпреки че икономиката показва издръжливост, широкообхватните икономически санкции остават най-големият риск пред нея и биха могли да доведат до рецесия, като откъснат руските заематели от външните пазари и предизвикат нов период на несигурност и възможни промени в икономическата стратегия на страната, добавиха те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още