IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Турция очаквано понижи основни лихви

Централна банка се аргументира със спада на инфлацията и благоприятната ликвидност в глобален план

16:35 | 17.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Турция очаквано понижи основни лихви

Турската централна банка понижи две от трите си основни лихви, аргументирайки се със спада на инфлацията и благоприятната ликвидност в глобален план, съобщава Bloomberg. 

Комитетът за парична политика на банката, ръководен от управителя Ердем Башчъ, е снижил с по 0,50 процентни пункта базовата репо лихва, както и еднодневната лихви по заемите, до съответно 8,25% и 7,5%. Банката запазва еднодневната лихва по кредитите на ниво от 12%. Решенията и за трите лихви са в унисон с очакванията.

„Повишените цени на храните бяха основната причина спадът в инфлацията да бъде ограничен“, посочват от банката.

Потребителската инфлация в страната се забави до 9,2% през юни от 9,7% през май. Според централната банка сегашното ниво на вътрешното търсене ще ограничи инфлационния натиск до края на годината.

Башчъ бе заявил в края на април, че инфлацията към края на годината ще бъде 7,6%, спрямо целта от 5%, поставена съвместно с правителството.

След днешните решения на централната банка турската лира се търгува с понижение от 0,2% спрямо вчера на ниво от 2,1229 за долар, а доходността по двегодишните ДЦК се повишава с 0,05 процентни пункта до 8,16%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още