IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ понижи минимално прогнозата си растежа на еврозоната до 1% през 2014 г.

Институцията похвали монетарните мерки, обявени от ЕЦБ през юни

15:59 | 15.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ понижи минимално прогнозата си растежа на еврозоната до 1% през 2014 г.

Международният валутен фонд (МВФ) намали прогнозата си за икономическия растеж в еврозоната през 2014 г. и предупреди, че възстановяването в единния валутен блок е "нито силно, нито достатъчно здраво".

В годишния си доклад за еврозоната МВФ заяви, че растежът през тази година ще достигне 1 на сто вместо 1,1 на сто, каквито бяха по-ранните прогнози. Прогнозата за 2015 г. пък бе запазена при 1,5 на сто.

"Признаваме, има възстановяване, но много повече трябва да се направи", заяви Махмуд Прадан, заместник-директор на европейския департамент към МВФ, при представянето на доклада.

Базираният във Вашингтон фонд препоръча на ръководителите от еврозоната да предприемат мерки, които да насърчат търсенето и да засилят стимулите за провеждане на структурни реформи във всичките 18 страни членки.

МВФ похвали монетарни мерки, обявени през юни от Европейската централна банка (ЕЦБ). Плановете включват отрицателни лихвени проценти и ново евтино финансиране за заемодателите. Според институцията първите доказателства за тяхната ефективност обаче може да отнемат време.

Ако мерките не оправдават очакванията обаче, МВФ призова за още повече стимули, включително т. нар. количествени улеснения, каквито има и към момента в Съединените щати, Великобритания и Япония.

Фондът също така призова за реформи, насочени към подпомагане на бизнеса, който трябва да понижи зависимостта си от банките и да се насочи към други методи за набиране на свежи капитали.

Отделно от това, три от водещите икономически института в Европа прогнозират, че възстановяването на икономиката в еврозоната ще продължи с умерени темпове през следващите месеци в резултат на търсенето на вътрешния пазар.

Германският мозъчен тръст Ifo и неговите френски и италиански колеги от Insee и Istat посочиха, че очакват минимално тримесечно ускорение до 0,3 на сто за второто, третото и четвъртото тримесечие спрямо 0,2 на сто през първото тримесечие.

"Растежът в еврозоната се очаква да се възстанови през второто тримесечие, като БВП ще нарасне с 0,3 на сто след разширението от 0,2 на сто през предходното тримесечие", посочиха в съвместно изявление институциите. "Темповете на растеж се очаква да останат на това ниво през третото и четвъртото тримесечие", допълниха те.

Възстановяването се очаква да бъде "на широка основа между различните сектори и страни. Консолидирането на възходящото движение ще се дължи главно на прогресивни подобрения във вътрешното търсене и незначително участие от страна на външния сектор".  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още