IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската инфлация се ускори до 1,9% през юни

Ръстът на потребителските цени бе стимулиран основно от по-високите пазарни стойности на облеклото и храните

12:12 | 15.07.14 г.
Британската инфлация се ускори до 1,9% през юни

Инфлацията във Великобритания се ускори повече от очакваното от икономистите до най-бързия темп от януари, стимулирана основно от цените на облеклото и храните.

Потребителските цени на Острова нараснаха с 1,9% през юни в сравнение с покачването от 1,5% през май според Службата за национална статистика (ONS). Средната прогноза сред анкетираните от Bloomberg 35 икономисти бе за ниво от 1,6 на сто.

Данните вероятно ще изострят дебата кога Английската централна банка ще започне да повишава лихвените проценти от сегашните рекордно ниските 0,5%. Инфлацията е в разгара на най-дългата си серия около или под целта на банката от 2 на сто от 2005 г., което засилва натиска върху по-бавно покачващите се заплати.

Цените на облеклото и обувките се покачиха с 0,6%, докато хранителните продукти и безалкохолни напитки добавиха 0,1%. Транспортните разходи пък нараснаха с 0,6 на сто.

Данните на ONS показаха също, че инфлацията на цените на дребно – мярка, използвана като основа за пазара на облигации и при договарянето на заплати, се ускори до 2,6% от 2,4%. Базисната потребителска инфлация пък се ускори до 2 на сто от 1,6 на сто.

ONS също така съобщи, че производствените разходи на Острова са намалели с 0,8 на сто на месечна база през юни и с 4,4% спрямо същия месец на изминалата година.

Предоставените по-рано от Markit Economics търговски данни показаха, че производственият ценови натиск е нараснал през юни, след като средните разходи за производствени ресурси се увеличиха за първи път от януари насам. Според доклада увеличението на изкупните цени се е съсредоточило в сектора на междинните стоки.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още