IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Английската централна банка запази паричната си политика

Рискът от вдигането на лихвите твърде рано е значително по-голям от риска да се изчака прекалено дълго, коментира икономист

20:45 | 10.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Английската централна банка запази паричната си политика

Английската централна банка (АЦБ) запази основната си лихва на реордно ниското ниво от 0,5% (от март 2009 г.), както и размерът на програмата си за икономическо стимулиране (375 млрд. паунда), съобщава ВВС.

„Паричният комитет на АЦБ взе правилното решение да запази основната лихва и монетарните стимули“, коментира Дейвид Кърн, главен икономист в Британската търговска камара.

"За да задържи доверието на бизнеса комитетът трябва да се стреми да дава по-ясни и последователни послания относно траекторията на лихвите. Рискът от вдигането им твърде рано е значително по-голям от риска да се изчака повече от необходимото", смята той.

Британската икономика нарасна с 0,8% през първото тримесечие – пето поредно на растеж. Безработицата спада, като е достигнала 6,6% в последните три месеца до май. Инфлацията се понижи до 1,5% на годишна база през май от 1,8% през април при цел на АЦБ от 2%.

През миналия месец гуверньорът на АЦБ Марк Карни намекна, че лихвата може да бъде повишена по-късно през годината, след като икономическото възстановяване на Острова се стабилизира. Той очаква повишенията да са постепенни и лимитирани, като спомена за ново нормално състояние на основната лихва от 2,5% през 2017 г.

„Дори АЦБ да започне да вдига лихвата преди края на тази година, ние очакваме тя да не надвиши 1,25% до края на 2015 г., 2% до края на 2016 г. и 3% до края на 2017 г.“, каза Хауърд Арчър, главен икономист на Великобритания и Европа в IHS Global Insight.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още