IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският излишък на Китай се сви до 31,6 млрд. долара през юни

Данните за външната търговия са поредното доказателство, че през второто тримесечие икономиката се стабилизира

09:09 | 10.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търговският излишък на Китай се сви до 31,6 млрд. долара през юни

Търговският излишък на Китай неочаквано се сви през юни, след като растежът на вноса се покачи, а покачването на износа остана до голяма степен стабилно, съобщава WBP Online. Новината е поредният признак, че втората по големина икономика в света се стабилизира през второто тримесечие.

Превишението на износа над вноса на Поднебесната империя през юни достигна 31,6 млрд. долара, което е спад от отчетените 35,92 млрд. долара месец по-рано, показаха данните на Китайската митническа служба. Равнището остана под очакваните от пазара 36,9 млрд. долара.

Годишният ръст на износа се ускори до 7,2% през юни спрямо 7% месец по-рано, оставайки под очакванията за разширение с 10,5 на сто.

Вносът от своя страна нарасна с годишен темп от 5,5 на сто след спада от 1,6% през май. Експертите прогнозираха разширение с 6% през шестия месец на годината.

Последните данни за външната търговия на Китай се оказаха поредното доказателство, че втората най-голяма икономика в света се стабилизира в тримесечието до края на юни след целенасочените мерки за стимулиране от местните власти. Помощта на китайското правителство имаше за цел да тласне определени сектори на икономиката към растеж чрез разширяване на инфраструктурните разходи, разхлабване на критериите за кредитиране от банките, които отпускат заеми на малките предприятия и други.

Представените по-рано през седмицата икономически данни от страната показаха, че потребителската инфлация през юни се е понижила до 2,3% на годишна база след 2,5 на сто за май. В същото време цените на производител се понижиха с 1,1%, забавяйки спада си от 1,4% в предходния месец.

Същевременно индексът на мениджърите по покупките, изготвян от HSBC, нарасна до 50,7 пункта през юни в сравнение с 49,4, пункта през май, отчитайки първата си експанзия от декември насам.

През следващата седмица властите в Поднебесната империя ще представят данни за покачването на брутния вътрешен продукт през трите месеца до края на юни. Според пазарните очаквания икономиката се е разширила с 7,5% на годишна база през тримесечието в сравнение с растежа от 7,4% в периода януари-март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още