IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евровите резерви вече не са на мода

Централните банки се насочват към азиатските валути

11:50 | 08.07.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Евровите резерви вече не са на мода

Въпреки безпрецедентните стимули от страна на централните банки по света Европейската централна банка (ЕЦБ) изглежда изостава най-много в надпреварата, известна напоследък под названието "Глобални валутни войни".

Според последните данни на Международния валутен фонд (МВФ) валутните резерви на централните банки в единната европейска валута са отстъпили до 24,5 на сто. Максималното равнище е било отчетено през 2009 г. – 28%.

Изследванията на валутните резерви на водещите институции по света показаха още, че еврото е все по-малко привлекателно. Становището бе изразено от повече от 60 на сто от респондентите.

Причината за това, са мерките за стимулиране от страна на ЕЦБ. В началото на юни институцията понижи лихвите по депозитите до отрицателна стойност, смъкна основната си лихвена ставка и обяви разработването на пълномащабна програма за дългосрочни операции за рефинансиране (LTROs) и програмата за изкупуване на активи.

Всички тези действия бяха насочени към ускоряване на инфлацията в еврозоната и отслабването на покупателната способност на единната европейска валута. На този фон е логично, че централните банки по света се освобождават от евровите си вложения, насочвайки се към активи с очакване за по-висока покупателна способност в дългосрочен план.

Банки като JPMorgan Chase и Societe Generale нееднократно прогнозираха, че еврото ще отслабне спрямо част от другите парични средства, като австралийския долар и южнокорейския вон. Една от причините е, че деноминираните в тези валути облигации биха донесли на инвеститорите по-висока доходност.

"Управляващите резервите насочват своите интереси от Европа към Азия", каза в интервю за Bloomberg Себастиан Гали, старши валутен стратег в Societe Generale в Ню Йорк. "ЕЦБ се занимава с конкурентна девалвация", добави той.

Проучването също така показа подобрение в настроенията спрямо британската лира, китайския юан, южнокорейския вон, както и спрямо щатския, австралийския и канадския долари. Експертите посочиха като най-подходящи валути за диверсификация тези на Китай, Нова Зеландия и Бразилия.

"Управляващите резервите са склонни да купуват по-малко евро и повече австралийски и сингапурски долари и юани", отбеляза още Гали.

Вследствие на опитите на ЕЦБ да ускори инфлацията и да отслаби еврото, единната валута изтри близо 2% от стойността си спрямо кошницата от девет основни валути и отчете най-лошото си представяне от 2011 г. насам.

При формиране на политиките си централните банки преди всичко се интересуват от стабилността на валутните курсове. В този ред на мисли ниската доходност по дългови ценни книжа, деноминирани в евро, води до намаляване на дела на единната валута в състава на валутните резерви в различните страни.

В момента доходността по 10-годишните германски бенчмаркови облигации се намира на най-ниското си равнище в последните 15 години, поради което не поражда голям интерес сред инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 7
Nikola666
преди 10 години
Както винаги дрънкаш глупости без да си запознат. The U.S. dollar remained the currency of choice among global central banks in the first quarter with a share of more than 60 percent of the total reservesПич, ти си опасно ***. Най-вече за себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Internet
преди 10 години
Доларовите - още по-малко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Internet
преди 10 години
Доларовите - още по-малко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още