IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският износ за Русия расте въпреки санкциите

Данните показват признаци за нарастване на търсенето на американски стоки от двата най-важни пазара за Вашингтон – Европа и Китай

15:20 | 04.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Американският износ за Русия расте въпреки санкциите

Американските усилия за наказване на Русия заради действията ѝ по отношение на Украйна изглежда имат малко влияние върху износа на САЩ за страната, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на съобщение на Министерството на търговията на САЩ. Американският търговски дефицит се сви с 5,6% до 44,4 млрд. долара през май при очаквания за 45 млрд. долара, стана ясно вчера. 

Въпреки че САЩ наложиха целенасочени санкции срещу редица американски компании и лица през март, публикуваните в четвъртък данни показват, че износът на стоки от САЩ за Русия е достигнал нови рекордни стойности от 1,2 млрд. долара през май.  Това представлява ръст от 21% спрямо предходния месец.

Данните също така показват признаци за нарастване на търсенето на американски стоки от двата най-важни пазара за САЩ – Европа и Китай, където слабият икономически растеж засегна САЩ и глобалното възстановяване. Износът за Европейския съюз се е повишил с близо 4%, движен от по-високия скок във Великобритания, Холандия, Испания и Ирландия.

Експортът към Китай, където икономисти се опасяват, че растежът може да продължи да се забавя, се повишава с повече от 2% до 9,2 млрд. долара. 

Ръстът на износа в момента е с 4,4% над нивото от преди година, твърди Маниндер Сибиа, икономист в Contingent Macro Advisors. Експортът „се е забавил през последните 3 години заради отслабващия растеж на глобалната икономическа активност, но сега се увеличава скромно", казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
John Gotti
преди 10 години
"Данните показват признаци за нарастване на търсенето на американски стоки от двата най-важни пазара за Вашингтон Европа и Китай" Важно, е че в момента живеем във времена на дипломатичност, а не война...което е добре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още