IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на дребно в еврозоната останаха в застой през май

Очевидно към момента държавите от еврозоната не успяват да постигнат задоволителен растеж, коментира икономист

12:39 | 03.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През петия месец на годината продажбите на дребно в еврозоната не помръднаха. Те останаха на ниво от 0%, докато анализаторите очакваха ръст от 0,3%. Първоначалният ръст от 0,4% на месечна база през април беше ревизиран до -0,2%, информира статистическата служба Eurostat, цитирана от WBPOnline.

На годишна база продажбите на дребно в 18-членния валутен съюз нараснаха с 0,7%. Цифрата е по-ниска от ревизираното покачване от 1,8% на годишна база през април и от пазарните очаквания за ръст от 1,8% на годишна база през май.

„Очевидно към момента държавите от еврозоната не успяват да постигнат задоволителен растеж“, коментира главният икономист на IHS Economics за Eвропа Хауърд Арчър в бележка до инвеститорите.

„Да се надяваме, че сравнително силното потребителско доверие (което през юни все още е на второто си най-високо ниво от октомври 2007 г.), умерено възстановяващият се, или поне стабилизиращ се, трудов пазар в повечето страни  и твърде ниската потребителска инфлация ще подсилят потребителските разходи и ще спомогнат за това възстановяването на еврозоната да набере скорост през следващите месеци“, казва още анализаторът.

Данните за продажбите на дребно в еврозоната, изнесени от Евростат, оказват минимално влияние върху пазарите, тъй като двете водещи икономики – Германия и Франция, публикуват своите статистически данни по-рано. Въпреки това показателят остава основният измерител за потребителските разходи, които оказват най-голямо влияние върху общата икономическа активност.

Припомняме, че през май продажбите на дребно в Германия спаднаха за трети пореден месец. Оборотът на търговците в най-голямата икономика в Европа се сви с 0,6% на месечна база спрямо ревизираното в посока надолу понижение от 1,5%, отчетено през парил. На годишна база прирастът на показателя се забави до 1,9% през май след регистрирания ръст от 3,2% през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още