IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на услугите в Китай с най-силен ръст от 15 месеца през юни

Икономиката на Поднебесната империя бавно се завръща в ритъм, смятат експерти

09:12 | 03.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Секторът на услугите в Китай с най-силен ръст от 15 месеца през юни

Активността в сектора на услугите на Китай се e разширила с най-бърз темп в последните 15 месеца през юни, показва последното проучване на експертите от HSBC и Markit Economics, цитирано от CNBC. Новината е поредният знак, че икономиката на Поднебесната империя се стабилизира.

Индексът на мениджърите по покупките в сектора на услугите е нараснал до 53,1 пункта през юни от 50,7 пункта през май. Равнището надхвърля значително границата от 50 пункта, която разделя експанзията от контракцията.

"Експанзията в сектора на услугите засилва възстановяването, отчетено в производствения сектор, и сигнализира за подобряване на широка основа през месеца", коментира Хонбин Чу, главен икономист за Китай в HSBC.

"Смятаме, че икономиката бавно се завръща в ритъм. Очаква се възстановяването да остане стабилно, подкрепено от целенасочените политики на фискалния и монетарния фронт през следващите месеци", добави той.

Изпращайки друг знак, че икономиката на страната продължава възхода си, подиндексът за новите бизнес поръчки в сектора нараства до 53,8 пункта през юни, постигайки най-силната си експанзия от януари 2013 г. насам.

Правителствените данни за сектора на услугите, представени по-рано през деня, също индикират за продължаваща силна експанзия, въпреки че темпът на растеж леко се забавя до 55 пункта през юни спрямо 55,5 пункта през май.

Последните новини за китайската икономика последваха оптимистичните данни, представени по-рано през седмицата. Според тях дейността в промишления сектор във втората по сила икономика в света се е активизирала, стимулирана от последните "мини стимули" на властите в Пекин.

Мерките на правителството включват целенасочени съкращения на задължителните резерви за някои банки, по-бързи фискални плащания и ускоряване изграждането на железопътни линии и обществени жилищни проекти.

Проучването на HSBC и Markit Economics показва също, че частният сектор в сферата на услугите е като цяло оптимистично настроен за перспективите през следващите 12 месеца. Подиндексът, оценяващ бъдещите настроения на пазара, се повишава леко през юни спрямо май, когато достигна 11-месечно дъно. Въпреки това постигнатото равнище остана ниско в контекста на историческите данни.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още