IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство на Япония расте, но слабо

Секторът се възстановява от слабостта, предизвикана от увеличаването на данъка върху продажбите, твърди анализатор

16:17 | 30.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Индустриалното производство на Япония расте, но слабо

Японското индустриално производство отчете ръст през май в сравнение с предходния месец. Предварителните данни показват повишение със сезонно изгладените 0,5 на сто. През предишния месец бе отчетен спад в производството на компаниите в резултат на увеличение на потребителски данък в началото на април от 5 на сто до 8 на сто. 

Сегашното увеличение обаче е под очакванията на пазарните анализатори. Икономистите очакваха ръст от 0,9 на сто. През април, първият месец след увеличението на данъка, производството се сви с 2,8%, предава Bloomberg.

Все пак според икономисти последните данни са доказателство за това, че икономиката на страната се справя с очаквания лек спад заради увеличението на данъците. През юни обаче според проучване на Министерството на икономиката, търговията и индустрията производствените компании очакват нов лек спад на производството. Въпреки това през юли се очаква ново нарастване с около 1,5 на сто.

“Очаква се икономиката да остане силна през периода юли – септември“, заяви Йошимаса Маруяма, анализатор в Itochu Corp. в Токио. 

Днешните данни са доказателство, че „секторът се възстановява от слабостта, предизвикана от увеличаването на данъка“, казва Марсел Тилент, базиран в Сингапур анализатор в Capital Economics.

В автомобилния сектор производството между април и май се увеличава с 6,1% до 774 039 превозни средства (леки автомобили, тежкотоварни автомобили и автобуси). Това е девети пореден месечен ръст за сектора. Износът спада с 9,6 на сто до 321 711 броя, както пояснява браншовият съюз в отделно прессъобщение. По този начин за шести пореден месец се отчита спад в износа.

Считано от 1 април, Япония увеличи за първи път от 1997 г. налога върху продажбите от 5% до 8 на сто. В рамките на следващата година и половина данъкът ще бъде покачен още веднъж – до 10 на сто. Следващата промяна ще бъде осъществена на 1 октомври 2015 г. 

Поради увеличението на потребителския данък и по-високите енергийни разходи потребителските цени са нараснали през предходния месец с 3,4% в сравнение със същия месец на миналата година - най-високият ръст от 30 години насам. След като в навечерието на увеличението на данъка потребителите енергично харчеха пари, разходите на домакинствата през май спаднаха с осем на сто, най-големият спад за последните три години.

От тази гледна точка с интерес се очаква публикуването във вторник на изследването Tankan, което анализира представянето на производствения и непроизводствения сектори, както и данните за средните доходи от парични средства. Икономисти очакват индексът да спадне до 14 пункта, след като преди три месеца възлизаше на 17 пункта. Индексът Tankan се използва като опорна точка от местната централна банка при определянето на паричната политика на Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още