IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на Франция се разшири с 0,7% през първото тримесечие

На годишна база резултатът се размина минимално с прогнозите, а на тримесечна съвпадна с очакванията

10:38 | 27.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
БВП на Франция се разшири с 0,7% през първото тримесечие

Брутният вътрешен продукт на Франция се разшири с 0,7% през първото тримесечие – на годишна и на сезонно изгладена база, информира Националният статистически институт на страната Insee, цитиран от WBPOnline. Прогнозите бяха за ръст от 0,8%.

Измерен на тримесечна и на сезонно изгладена база, френският БВП остава без изменение в сравнение с ревизирания в посока надолу растеж от 0,2%, регистриран във финалните три месеца на 2013 г. Анализаторите очакваха, че на тримесечна база показателят няма да се измени.

„Френският икономически растеж ще бъде оскъден тази година и няма да успее да доведе до подобрение при нивото на безработицата“, посочиха по-рано през седмицата от Insee в първата си прогноза за 2014 г.

Националната агенция предрича, че втората по големина икономика в еврозоната ще се разшири само с 0,7% през тази година – доста под целта на правителството за растеж от 1%. Според Централната банка на Франция пък икономиката ще нарасне само с 0,2% през второто тримесечие.

Сред другите прогнози за икономическия ръст на Франция попада и тази на Европейската комисия, според която растежът ще бъде 1% на годишна база, като ще се ускори до 1,5% през 2015 г.

Очакванията са, че безработицата ще достигне 10,4% през тази година спрямо 10,1 на сто през първото тримесечие, преди да се подобри през следващата година.

Новините са лоши за президента Франсоа Оланд. Той очаква по-силен растеж, който да му помогне за свиването на бюджетния дефицит. Администрацията му опитва да рестартира икономическата активност и заетостта чрез данъчни облекчения за бизнеса, след като в продължение на две години данъците бяха повишавани.

Същевременно бяха осигурявани данъчни облекчения за домакинствата с ниски доходи, за да могат да поддържат покупателната си способност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още