IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще изгуби ли кери търговията своята привлекателност?

Пазарите са прекалено оптимистично настроени за стабилността в краткосрочен план, смятат експерти

12:22 | 25.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще изгуби ли кери търговията своята привлекателност?

Големите очаквания лихвените проценти да останат ниски за по-дълго насърчиха пазарните участници да се насочат към т. нар. кери търговия (carry trading), осъществяванa посредством дълги позиции във валути с по-ниски лихви и къси в такива с по-високи. Въпреки това някои анализатори предупреждават, че стратегията вече не е безопасен залог.

Миролюбивият тон на Джанет Йелън след края на последното заседание на Федералния резерв от миналата седмица раздвижи пазарните настроения в полза на продължаването на кери трейдинга. "Притеснени сме от сегашната ниска пазарна волатилност", посочиха от Deutsche Bank в петък.

Въпреки че Фед продължи да свива количествените си улеснения до текущите 35 млрд. долара на месец, институцията прибегна до по-миролюбив от прогнозираното тон и понижи целта за дългосрочния лихвен процент, припомня CNBC.

Според мнозина коментарите на Йелън следва да подкрепят кери трейдинга. Подобни сигнали изпраща и Индекса на страха – VIX, познат официално като CBOE Volatility Index, който кръжи около нивата отпреди финансовата криза, което предполага засилен апетит към риска.

Deutsche Bank очаква пазарите да стават все по-нервни през третото тримесечие в очакване на промяна на политиката на Фед. Германският кредитор обаче не е сам в своята загриженост.

"През голяма част от годината досега пазарите бяха доминирани от желанието за кери търговия с чувството, че централните банки ще поддържат по-ниските лихви по-дълго", каза Ричард Йезенга, ръководител на звеното за глобални стратегии в ANZ, в бележка във вторник. "Тази тема е надценена", добави той.

По думите му проблемът с очакването лихвите да останат ниски е свързан с продължаващото забавяне на икономическия растеж.

"Проблемът обаче е, че някои по-широки мерки предполагат, че световната икономика изглежда по-"нормално", отколкото когато и да е в периода след кризата", допълни той.

"Големият риск от наша гледна точка е свързан с това дали централните банки в крайна сметка ще бъда по-активни, отколкото пазарите очакват в момента", каза още Йезенга.

По думите му доходността по американските облигации вероятно ще се понижи, а щатският долар ще продължи да укрепва.

"Пазарите са прекалено оптимистично настроени за стабилността в краткосрочен план и вероятно също така са твърде спокойни за запазването на ниската волатилност", коментира експертът.

Други анализатори пък очакват Фед да засегне пазарните очаквания за задържането на лихвените проценти.

"Големият риск в САЩ е, че Федералният резерв ще повиши лихвите по-рано и повече от очакванията", каза Джулиан Джесъп, икономист в Capital Economics.

"Има по-малко свободен капацитет, особено на пазара на труда, което означава по-бърз растеж както на заплатите, така и на базисната инфлация", отбеляза той, добавяйки, че лихвите може да поемат нагоре още през първото тримесечие на следващата година. "До края на 2017 г. американските ставки може да се върнат на ниво от 4%, изтласквайки нагоре долара и доходността по облигациите", изтъкна още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още