IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската инфлация се забави до 4,5-годишно дъно

Годишният й темп през май е бил 1,5% при очаквания за 1,7%

13:05 | 17.06.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Британската инфлация се забави до 4,5-годишно дъно

Инфлацията в Обединеното кралство се забави до най-ниското си равнище в последните повече от 4,5 години според последните данни на Службата за национална статистика (ONS), цитирани от WBP Online.

Измерен на годишна база, индексът на потребителските цени нарасна с 1,5% през май – най-ниското ниво от септември 2009 г., когато бяха постигнати 1,1%. Измерителят остана под очакванията за ръст от 1,7 на сто.

Базисната инфлация пък, която изключва нестабилните цени на енергията, тютюна и алкохола, също се забави под очакванията - до 1,6%.

Измерена на месечна база, инфлацията на потребителските цени се забави до -0,1% спрямо прогнозите за ръст от 0,2 на сто. Цените на транспорта имаха най-голям принос за спада, свивайки се с 0,7% в периода между април и май. Средната цена на самолетните билети се понижи с 3,2% за месец поради покачването около Великденските празници през април.

В своя последен доклад за движението на потребителските цени от май Английската централна банка посочи, че очаква ръстът на инфлацията да достигне около 1,8% през второто и третото тримесечие на тази година. По-ранната прогноза на институцията от февруари бе за средно покачване от 1,9 на сто.

След това институцията очаква процента да спадне още до 1,7 на сто през първото тримесечие на 2015 г., но да се придвижи нагоре отново до 1,8% през последното тримесечие на 2015 г.

"Глобалната картина е в съответствие с приглушения външен инфлационния натиск, който, съчетан с поскъпването на паунда, ще доведе до умерена инфлация на потребителските цени в близко бъдеще", заяви гуверньорът на АЦБ Марк Карни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Ve6ter
преди 10 години
"Глобалната картина е в съответствие с приглушения външен инфлационния натиск, който, съчетан с поскъпването на паунда, ще доведе до умерена инфлация на потребителските цени в близко бъдеще", заяви гуверньорът на АЦБ Марк Карни.Браво Маркснизъм! Всички те разбраха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още