IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е втора в ЕС по дефлация през май

Евростат потвърди, че инфлацията в еврозоната и ЕС се е забавила до съответно 0,5% и 0,6%

12:34 | 16.06.14 г. 1
България е втора в ЕС по дефлация през май

България е на второ място по дефлация в Европейския съюз (ЕС) през май, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

В страната ни е измерено понижение от 1,8% на потребителските цени на годишна база (по еврометодологията). Изпреварва ни само Гърция, където дефлацията достига 2,1% през петия месец на годината.

На другия полюс е Австрия, където годишната инфлация през май достига 1,5%. Следват Люксембург и Румъния с ниво на инфлацията от съответно 1,4% и 1,3%.

Евростат потвърди първоначалната си оценка, че годишната инфлация в еврозоната се е забавила до 0,5% през май от 0,7% през април. През май миналата година инфлацията е била 1,4%, припомнят от статистическата служба.

Годишната инфлация в целия Европейски съюз през май се е забавила до 0,6% от 0,8% през април. Година по-рано е бил отчетен ръст на потребителските цени от 1,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 1
lyusien
преди 10 години
Разбира се че ще се забави инфлацията в Европа ЕЦБ най после се реши да действа и резултатите са налице Ако беше го направило по-рано вече щяхме да имаме в Европа много ниска инфлация а не дефлация Но по добре късно отколкото още по късно Колкото до България Ние продължаваме да затъваме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още