IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британската безработица спадна до 6,6%

Достигнатото 5,5-годишно дъно през април засилва натиска върху АЦБ за корекция на монетарната политика

15:38 | 11.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Британската безработица спадна до 6,6%

Безработицата в Обединеното кралство продължи да спада под целевия праг на Английската централна банка (АЦБ) от 7 на сто, отчитайки най-ниското си ниво от края на 2008 г. насам.

Последните данни на Службата за национална статистика (ONS) показаха, че равнището на безработицата на Острова е отстъпило до 6,6% през април, надхвърляйки пазарните очаквания за спад до 6,7%, пише WBP Online.

Понижението поставя поредната доза натиск върху АЦБ, която се очаква да преразгледа възможността за затягане на паричната си политика по-скоро от очакваното. Същевременно броят на подалите молби за помощи при безработица намаля с 27 400 до най-ниското равнище от октомври 2008 г.

Въпреки резкия спад на безработицата АЦБ изглежда ще остане поне за сега изцяло ангажирана с обещанието си да запази основния лихвен процент нисък възможно най-дълго. Планът е част от втория етап на т. нар. "бъдещи насоки".

"По-нататъшен отчетлив спад на безработицата вероятно ще подхрани очакванията, че АЦБ ще повиши лихвените проценти в началото на 2015 г., ако не и в края на 2014 г.", заяви Хауърд Арчър от IHS Economics.

"Въпреки че ние все още очакваме банката да запази затягането на паричната политика, прогнозите ни за първото покачване на лихвения процент от 0,50% на 0,75% са за периода от февруари до юни 2015 г.", допълни той.

По-силната икономика, укрепването на пазара на труда и намиращата се под официалната цел инфлация изпратиха британското потребителско доверие на рекорден 9-годишен връх през май. Индексът на потребителското доверие на Острова, изготвян от Института за проучване на общественото мнение GfK, се увеличи с 3 пункта до 0 пункта. По този начин за първи път от 2005 г. насам измерителят излезе от отрицателната територия.

Същевременно Конфедерацията на британската индустрия (CBI) отбеляза, че икономическият растеж е достигнал рекорд през май, отчитайки най-високото си ниво от началото на отчитането през 2003 г. Тласъкът дойде основно от активността в сектора на услугите, както и от търговията на дребно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още