IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БВП на еврозоната се е разширил с 0,2% през първото тримесечие

Инфлацията на цените на производител в региона се забави до 0,1% през април

13:03 | 04.06.14 г.
БВП на еврозоната се е разширил с 0,2% през първото тримесечие

Брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната през първото тримесечие се е повишил с 0,2% на тримесечна база според окончателните данни на Евростат. Равнището потвърди предварителната оценка на европейския статистически орган, представена през миналия месец.

Анализаторите прогнозираха втората оценка на Евростат да остане без изменение. БВП през последното тримесечие на миналата година също се увеличи с 0,2%, припомня WBP Online.

Измерен на годишна база, растежът през първото тримесечие достига 0,9%, също повтаряйки предходната оценка. През четвъртото тримесечие на 2013 г. пък беше постигнато повишение от 0,5 на сто.

Въпреки че втората оценка на БВП обикновено води до по-малка пазарна волатилност, срещата на ЕЦБ в четвъртък ще отдели специално внимание на данните. Измерителят е един от основните при вземането на решения за корекция на паричната политика на региона.

Междувременно инфлацията на цените на производител в еврозоната се забави през април на месечна база. Индексът на производствените цени нарасна със скромните 0,1 на сто в сравнение с предходния месец.

Измерени на годишна база, цените на производител скочиха с 1,2% в сравнение с предишното разширение от 1,6%. Равнището остана в съответствие с пазарните оценки.

Инфлацията на цените на производител, която показва промяната в пазарните стойности на готовата продукция и услугите, които производителите продават, обикновено е сред по-малко отразяваните от пазара индикатори. По-рано данни по въпроса представят Германия и Франция – двете най-големи икономики на континента, които са отговорни за повече от половината продукция в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още