IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

6 неща, които можем да научим за пазарите от Йоги Бера

Едни от най-популярните афоризми на бейзболната легенда, пречупени през призмата на финансовия сектор

16:11 | 08.06.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
6 неща, които можем да научим за пазарите от Йоги Бера

Не сте чували за Йоги Бера? Изгубили сте доста.

Лорънс Питър "Йоги" Бера е бивш американски бейзболист, известен най-вече с работата си като бейзболен мениджър. Неговото нестандартно мислене и нетривиални шеги са сред най-популярните афоризми зад Океана.

Наричан от мнозина "Мистър Малапроп", Йоги е известен със способността си да свързва думите така, както никой преди него не е правил.

1. Държи ли се капиталовият пазар като през 2007 г.?

"Паралелите между май 2007 г. и май 2014 г. са огромни, като голямата пазарна сила маскира основната слабост. Не може да се каже какво ще се случва след това и дали пазарът ще се развие по същия начин този път, най-вероятно няма да стане така. В същото време обаче пълното игнориране на това, което пазарът ни казва тук, би било също така глупаво", посочи Джон Кимелмън в свой анализ в Barron's на 28 май.

"Трябва да бъдеш много внимателен, ако не знаеш къде отиваш, защото може да не стигнем там" - Йоги Бера

2. Съединените щати се намират в капана на линеарното мислене

"Количествените улеснения – месечната програма за покупки на дълготрайни активи, започна като благородно начинание. Навременен и добре артикулиран, за хода на отчаяние на Фед е трудно е да се твърди, че не изигра важна роля в спасяването на света от нещо много по-лошо от Голямата рецесия. Грешка на Фед обаче бе, че се екстраполира. Той повярва, че шоковата терапия може не само да спаси пациента, но също така и да насърчи устойчивото възстановяване. Двата последващи кръга на количествени улеснения разшириха баланса на Фед с допълнителни 2,1 трлн. долара, но дадоха малко по отношение на събуждането на реалната икономика", написа в ZeroHedge на 29 май Стивън Роуч.

"На теория няма разлика между практиката и теорията. На практика има" - Йоги Бера

3. Принуден да рискува?

"По-голямото поемане на риск, дори и да е по принуда, не води със себе си гаранции за богато компенсиране. Третирането на тръстовете за инвестиции в имоти (REIT) и комуналните услуги като облигации е лудост, защото бърза проверка на действителността показва, че те не са такива. И двете са отлични примери, от които обаче пазарните участници могат да се изкушат и да предположат, че това са разумни стратегии. Нашата работа като инвеститорите е да зададем най-малко още един въпрос, ако всичко, което виждаме, е прекалено хубаво или е в противоречие с това, което вече знаем, че е истина", отбеляза в NY Times на 27 май Карл Ричардс.

"Никога не се обвинявам, когато не улуча топката. Виновна е просто бухалката и ако това продължи, аз просто я сменям. В края на краищата, ако знам, че не е моя вината за това, че не съм улучил, как мога да се ядосам на себе си?" - Йоги Бера

4. Защо Фед трябва да промени стратегията си

"Първото нещо е, че инвеститорите обикновено подценяват въздействието, което количествените улеснения имат върху икономиката, както и степента, до която те подпомагат растежа... Хората обаче ще осъзнаят в един момент, че икономиката наистина не е постигнала някаква самоподдържаща се инерция и че тя изисква продължаване на стимулите. Оприличавам това на кола, която се намира на равен път и не разполага с инерция. Когато отпуснете крака от газта, колата просто спира да се движи. Това е по същество нещото, което прави Фед", посочи в интервю за Barron's на 24 май Стефани Помбой.

"Бейзболът е 90% психика, останалата половина е физика" - Йоги Бера

5. Бездействието на инвеститорите

"Мисля, че това е нещо по-различно от предишните периоди на спокойствие. Смятам, че настоящата почти пълната липса на волатилност е много объркваща среда. Това не е, защото инвеститорите са самонадеяни за риск, а по-скоро защото са парализирани в бездействие, докато чакат повече информация за икономиката и от други фактори. Можем да видим това в седмичната анкета на Американската асоциация на индивидуалните трейдъри (American Association of Individual Investors – AAII), където най-големият процент са тези от неутралния лагер – 43,2 на сто от анкетираните. Това е с 13% повече от съвкупния брой на дългосрочните бикове и мечки", отбеляза в свой анализ от 26 май експертът в Alhambra Partners Джо Калун.

"Ако стигнеш до разклонение на пътя, тръгни по него" - Йоги Бера

6. 2011 vs 2014

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
vallman
преди 10 години
Теоретикът е човек, който на практика не върши нищо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още