IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британското потребителско доверие не е на минус за първи път от девет години

За това допринесоха по-силната икономика, укрепването на пазара на труда и намиращата се под официалната цел инфлация

13:19 | 30.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Британското потребителско доверие не е на минус за първи път от девет години

По-силната икономика, укрепването на пазара на труда и намиращата се под официалната цел инфлация изпратиха британското потребителско доверие на рекорден 9-годишен връх, предава WBP Online.

Индексът на потребителското доверие на Острова, изготвян от Института за проучване на общественото мнение GfK, се увеличи с 3 пункта до 0 пункта. По този начин за първи път в последните 9 години измерителят излезе от отрицателната територия.

"Повишението с три пункта за месец само по себе си е значителна промяна, но това, което е по-важно от психологическа гледна точка, е, че измерителят излезе от отрицателната територия за първи път от повече от 9 години. Тя в действителност не е и положителна, но е най-доброто представяне от април 2005 г. насам", посочи експертът в GfK Ник Муун.

Всичките пет подиндекси се покачиха през май. Индексът, измерващ промените в личните финанси през последните 12 месеца, се увеличи с един пункт до -10 пункта, докато прогнозата за лични финанси през следващите години също нарасна.

По-рано в петък Конфедерацията на британската индустрия (CBI) отбеляза, че икономическият растеж е достигнал рекорд през май, отчитайки най-високото си ниво от началото на отчитането през 2003 г. Тласъкът е дошъл основно от активността в сектора на услугите, както и от търговията на дребно.

"Икономиката на Великобритания се представя силно и това е благодарение на нарастващия бизнес и доверието на потребителите, както и на по-добри условия за кредитиране в страната и на подобряването на глобалните икономически условия", заяви експертът от CBI Катя Хол.

Тя също така предупреди, че "съществуват рискове за перспективите пред Великобритания с оглед на глобалните тенденции, включително факта, че ситуацията в Украйна и Русия може да се отрази върху цените на суровините в световен мащаб. "Великобритания продължава да бъде изложена на продължителния период от потисната активност в региона", допълни анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още