IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото остава слабо след противоречивия резултат от изборите за ЕП

Липсата на по-сериозни икономически новини днес вероятно ще насочи погледите на пазара към сформирането на Европейския Парламент

15:06 | 26.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото остава слабо след противоречивия резултат от изборите за ЕП

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото завърши изминалата седмица на 3-месечно дъно спрямо долара, записвайки загуби за 3-та поредна седмица. Днес единната валута стартира деня колебливо, след като приключилите вчера избори за Европейски парламент (ЕП), които показаха, че редица крайнодесни партии ще имат възможност да излъчат представители в институцията.

Протестантски партии от Гърция, Франция и Великобритания спечелиха повече гласове от очакваното на проведените избори за Европейски парламент. В Германия, християндемократическата партия на Ангела Меркел спечели изборите с 35,5 на сто, което е най-ниското ниво от създаването гласуването за ЕП през 1979 г.

Това дава възможност на редица по-малки партии от Германия, имащи желание да саботират институцията, да излъчат свои представители.

Основното притеснение на експертите около сформирането на новия мандат е, че много по-голямото разнообразие от партии и възгледи в новия парламент, ще направи вземането на решения много по-трудно. Големите блокове ще са длъжни да се съобразяват с по-малките недоволни партии и ще трябва да правят компромиси при приемането на нови закони.

Широко разпространеното виждане, че дълговата криза в Европа и структурните проблеми са просто прехвърлени напред във времето, а не са решени, създават още повече опасения за финансова нестабилност в региона под управлението на така структуриран парламент.

Тази сутрин, по време на икономически форум в Португалия, президентът на Европейската централна банка Марио Драги направи откриващо изявление, с което събранието започна. По повод резултатите от изборите за Европейски парламент, Драги коментира, че избирателите искат от централните банкери отговори на трудните въпроси, свързани с растежа и икономическите стимули.

Президентът на ЕЦБ ще направи заключителен коментар в края на форума в следобедните часове на утрешния ден, като очакванията са, че тогава той ще даде повече информация относно бъдещата парична политика на банката.

Липсата на по-сериозни предстоящи икономически новини през днешния ден вероятно ще насочи погледите на пазарните участници именно към скептичните очаквания около сформирането на Европейски Парламент.

Днес финансовите пазари във Великобритания и САЩ ще останат затворени.

Едно евро се разменя срещу 1,3640 долара, в близост до най-високите нива за деня. GBP/USD се търгува около 1,6850, което също е в близост до върха за днес. В същото време един долар се разменя за 101,90, след като цената на няколко пъти се повиши над 102,00.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:38 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още