IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкерите на АЦБ "по-балансирани" относно решението за повишаване на лихвите

Заместник-гуверньорът Чарли Бийн смята, че придвижването към по-нормални лихвени нива най-вероятно ще шокира пазарите

19:45 | 21.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Банкерите на АЦБ "по-балансирани" относно решението за повишаване на лихвите

Дебатите и спекулациите за това кога Английската централна банка (АЦБ) ще повиши лихвените проценти започнаха да врят с пълна пара, особено след като британската икономика набра скорост, пише CNBC. С всяка нова серия от данни изглежда, че финансовата институция е все по-близо до решение, но въпреки това анализаторите и инвеститорите не са готови за такова.

Протоколът от последното заседание на английските централни банкери показа, че те са „по-балансирани“ относно решението, което трябва да вземат – сигнал, че те вече са по-склонни да повишат основния лихвен процент от рекордните 0,5% в момента.

Деветте члена на Комитета за парична политика са гласували единодушно да не променят лихвените ставки, както се и очакваше. Но протоколът от заседанието разкрива, че централните банкери продължават да са разединени за състоянието на британската икономика.

Според някои икономисти и пазарни анализатори първото покачване на лихвите може да стане най-рано през лятото на 2015 г. или през четвъртото тримесечие на следващата година. Но последните сигнали подсказват, че това може да се случи или през март 2015 г., или дори преди края на тази година.

Напускащият заместник-гуверньор на АЦБ Чарли Бийн сподели пред аудиторията в London School of Economics във вторник, че придвижването към по-нормални нива най-вероятно ще шокира пазарите.

„Неизбежно е, че на определен етап пазарните възприятия за несигурност ще се нормализират. Това най-вероятно ще бъде свързано със спад на цените на рискови активи“, сподели Бийн, който се пенсионира през юни след 14 години в АЦБ.

Един сектор, който представлява потенциален повод за размисъл за централните банкери на Острова, е жилищният.

„Въпреки че жилищният пазар извън Лондон започна да се подобрява, възстановяването е крехко, а цените остават под пиковите стойности. Важно е да не нарушим това възстановяване“, коментира директорът Ипотечно кредитиране в Lloyds Стивън Ноукс.

„В Лондон цените на жилищата са почти 30% от пика, отчетен през 2007 г. Това се дължи най-вече на проблеми от страна на предлагането, които са особено видни в Лондон“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още