IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британските продажби на дребно изкачиха 10-годишен връх през април

Търсенето на хранителни продукти на Острова нарасна с най-високия си темп от началото на 2002 г.

13:27 | 21.05.14 г.
Британските продажби на дребно изкачиха 10-годишен връх през април

Британските продажби на дребно нараснаxa много по-силно от очакваното през април, подпомогнати от солидното търсене на хранителни продукти по време на Великденските празници, показаха представените в сряда официални данни.

Обемът на продажбите на дребно в Обединеното кралство е нараснал с 1,3% на месечна и с 6,9% на годишна база, според доклада на Службата за национална статистика (ONS). По този начин покачването спрямо година по-рано се оказа най-високото от май 2004 г. насам.

Икономистите очакваха продажбите на дребно да нараснат с 0,5 на сто спрямо предходния месец и с 5,2% в сравнение с април миналата година. Продажбите за март също бяха ревизирани значително нагоре, предава CNBC.

Търсенето на хранителни продукти е скочило с 3,6 на сто спрямо март и с 6,3% на годишна база – най-високият годишен ръст от януари 2002 г., в резултат на по-добро време и търговските промоции, както и по-късното от обичайното честване на Великден.

Продажбите на нехранителни стоки от своя страна са се разширили с 6,5% спрямо същия период на миналата година, но са намалели с 0,4 на сто на месечна база.

Потребителите във Великобритания продължават да са основен двигател на икономическото възстановяване на страната, което започна през миналата година. Понижението на инфлацията и покачването на заплащането спомогнаха за първото чувствително засилване на разходите в годините след финансовата криза.

Според експерти обратът на жилищния пазар също е дал своя резултат, осигурявайки по-голяма увереност на потребителите да харчат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още