IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британската инфлация се ускори до 1,8% през април

Ръстът от 0,2 процентни пункта спрямо март е воден от повишените разходи за горива, самолетни билети и морски превоз

12:56 | 20.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Британската инфлация се ускори до 1,8% през април

Британската инфлацията отчете ускорение през април, водена от повишените разходи за горива, самолетни билети и морски превоз покрай Великденските празници, предава WBP Online.

Индексът на потребителските цени за Обединеното кралство през миналия месец нарасна с 1,8% на годишна база в сравнение с 53-месечно дъно от 1,6% през март. Отчетеното от Службата за национална статистика (ONS) равнище оправда пазарните очаквания.

Същевременно базисният измерител на инфлацията, който изключва нестабилните цени на енергията, тютюна и алкохола, също се повиши по-силно през април, отчитайки ръст от 2% годишно. Месец по-рано инфлацията достигна 1,6 на сто.

Най-силен отскок за инфлацията дойде от ръста на цените на самолетните билети и морския превоз, които допринесоха с общо 0,4 процентни пункта за покачването. Цените там се увеличиха със съответно 18 на сто и 22%. Най-значителен спад пък е постигнат при разходите за храна, които се смъкнаха с 0,5%.

Въпреки ускорението през април инфлацията като цяло остава по-ниска от заложеното. Централната банка вижда причините за това в изключително слабата производителност и в значителния застой на пазара на труда, което задържа инфлацията под нормата.

Другият значим фактор за свиване на инфлационния натиск е поскъпването на британската валута.

През миналата седмица гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни посочи, че "глобалната картина е в съответствие с приглушения външен инфлационен натиск, който, съчетан с последното поскъпване на паунда, ще поддържа умерена инфлация в краткосрочен план".

"Разглеждаме тези новини до голяма степен като резултат от еднократни фактори, а не поради по-ниския инфлационен натиск", допълни Карни. По думите му валутният курс ще бъде от водещо значение за скоростта на възстановяване на икономиката в Обединеното кралство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още