IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Йената продължава да намира подкрепа като сигурно убежище

Японските пари поскъпнаха до двумесечен връх спрямо щатския долар

09:15 | 19.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Йената продължава да намира подкрепа като сигурно убежище

Статутът на йената като сигурно убежище във времена криза продължава да е все така актуален. Японските пари приключиха петъчната сесия отвъд Океана c ръст спрямо щатския долар, след като по-слабите от очакваното данните за потребителските настроения в САЩ засенчиха позитивния доклад за жилищно строителство.

USD/JPY се установи при 101,52, отчитайки дневен спад от 0,05%. Сесия по-рано бе достигнат двумесечен минимум от 101,30. За седмицата пък двойката се понижи с 0,66%.

Американското търговско министерство съобщи в петък, че началното жилищно строителство в САЩ се е повишило с 13,2% през миналия месец след покачването от 2% през март. Увеличението се оказа най-голямото за последните 5 месеца. Ръстът може да се разглежда като ясен сигнал, че икономиката се отърсва от ефекта на лошите метеорологични условия в Северна Америка в началото на годината.

Оптимистичните данни за жилищата обаче бяха засенчени от доклада за потребителското доверие в САЩ, което се влоши през този месец. Индексът на потребителските настроения на Мичиганския университет спадна до 81,8 пункта от 84,1 пункта преди месец. Анализаторите очакваха лек ръст до 84,5 пункта.

Еврото спадна спрямо долара, като EUR/USD затвори в петък при 1,3693. За седмицата двойката се понижи с 0,45%.

Единната валута остана под натиск, след като по-слабите от очакваното данни за растежа в еврозоната през първото тримесечие добавиха нова порция опасения за Европейската централна банка (ЕЦБ). Институцията вероятно ще облекчи монетарната си политика на следващото заседание през юни, чрез което ще се опита да подпомогне възстановяването в региона.

Брутният вътрешен продукт на еврозоната нарасна с едва 0,2% през първото тримесечие в сравнение с очакванията за растеж от 0,4 на сто. Прогнозите бяха за по-силен скок – от 0,9 на сто.

Британският паунд пък спечели позиции спрямо долара, добавяйки 0,14% до 1,6812. За седмицата двойката обаче изтри 0,35 на сто.

Валутата на Обединеното кралство изгуби от тласъка си в сряда, след като Английската централна банка посочи, че няма да бърза с покачването на лихвените проценти. Институцията отбеляза, че икономическото възстановяване на Острова все още е на ранен етап.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още