IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-малко американци са подали молби за помощи при безработица

Четириседмичната плъзгаща се средна обаче се е повишила през миналата седмица

16:49 | 08.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
По-малко американци са подали молби за помощи при безработица

Подадените през миналата седмица първоначални молби за помощи при безработица в САЩ се понижиха с повече от очакваното, показват седмичните данни на Министерството на труда, цитирани от WBPOnline.

В седмицата, приключваща на 3 май, броят на американските граждани, подали за пръв път заявление за получаване на помощи при безработица, е спаднал до 319 000. За сравнение – през по-миналата седмица броят им бе ревизиран нагоре до 345 000, а пазарните участници очакваха, че 325 000 души ще са потърсили помощ от правителството.

Същевременно продължаващите молби за помощи за безработица също спаднаха – до 2,67 млн. през седмицата, приключваща на 26 април, в сравнение с предишните ревизирани в посока надолу 2,76 млн. броя и пазарни оценки за 2,76 млн.

Четириседмичната плъзгаща се средна е 324 750, което е ръст от 4 500 от ревизираната средна за миналата седмица, разкриват още от американското Министерство на труда. Средната за по-миналата седмица бе ревизирана нагоре с 250 от 320 000 до 320 250.

Последните новини за пазара на труда идват след публикуваната миналата седмица информация за работните места извън селскостопанския сектор за април. Американската икономика добави нови 288 хил. работни позиции миналия месец, разкриха данните на Бюрото по трудова статистика.

Резултатите се оказаха над очакванията на анализаторите и намекнаха, че най-голямата икономика в света е излязла от ледената прегръдка на зимата.

През април безработицата в САЩ слезе до 6,3%, въпреки че през месеца нивото на заетостта също се смъкна с 0,4 процентни пункта до 62,8%. Отчетените нива се доближиха до декемврийските и потвърдиха това, за което мнозина анализатори говорят през последните месеци – по-големият спад на безработицата в САЩ се дължи повече на свиващата се работна сила, отколкото на подобрението на пазара на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още