IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смекчаването на позицията на Кремъл изпрати рублата на 3-месечен връх

Изразената от Путин готовност за диалог със Запада повиши и руския индекс MICEX до близо едномесечен максимум

12:17 | 08.05.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Смекчаването на позицията на Кремъл изпрати рублата на 3-месечен връх

Руската рубла продължава възхода си в четвъртък, след като президентът Владимир Путин призова за отлагане на провеждането на референдум за отделен статут за рускоговорящите региони на Украйна и предпазливо подкрепи президентските изборите.

Валутата се смъкна под 35 зад долар за първи път от 2 февруари. През първите минути на търговията на Стария континент един брой от американските пари се разменя за 34,743 рубли при дневен спад от 0,56 на сто.

Вчера Путин заяви, че е готов да обсъди възможностите за изход от украинската криза с президента на Швейцария Дидие Буркхалтер, който оглавява Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Ротационният председател на ОССЕ коментира преди визитата си в Москва, че трябва да се постигне примирие в Украйна преди президентските избори, които са насрочени за 25 май. Според него провеждането на вота в сегашната ситуация е "почти невъзможно" и призова за "продължение на Женева", въпреки съпротивата на Москва и мнението на руските власти, че втора мирна конференция няма да доведе до голяма промяна.

Визитата на Бургхалтер в Москва бе уговорена от руския президент и канцлера на Германия Ангела Меркел в телефонен разговор преди няколко дни.

Възход бележи и борсовият измерител MICEX, който добавя 0,70 на сто до 1 372,99 пункта. Равнището е най-високото от 10 април насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Хитреците от една страна изтеглят огромни валутни средства от Русия за да падне рублата и от друга страна изкупуват рубли на минимална стойност след като я свалят колкото им изнася.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Georgi
преди 10 години
Някой търгува ли с рубли. Преди време имах това неблагоразумие. То и спреда бе убийствен. Но от доста време не съм влизал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още