IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силен и неочакван спад на промишлените поръчки в Германия

Спадът от 2,8% през март е най-големият от ноември 2012 година, като търсенето от еврозоната се е свило с цели 9,4%

18:52 | 07.05.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Силен и неочакван спад на промишлените поръчки в Германия

Поръчките за германската промишленост неочаквано са намалели през март на фона на рязък спад на търсенето от еврозоната, сочат публикувани днес официални статистически данни, цитирани от DPA.

Промишлените поръчки са се свили през март с 2,8 процента спрямо февруари. Това е най-големият месечен спад от ноември 2012 година, отбелязва агенцията. Запитани от Dow Jones Newswires анализатори са очаквали ръст от 0,2%. През февруари бе отчетен ръст от 0,9 на сто.

Вътрешните поръчки са се понижили с 0,6 на сто, а чуждестранните бележат спад от 4,6 на сто на фона на свиване с цели 9,4 процента на търсенето от еврозоната.  Поръчките от страни извън валутния съюз са намалели с 1,7 процента.

Въпреки понижението германското икономическо министерство твърди, че възходящата тенденция остава, но "може да отслабне до известна степен". По-конкретно ведомството предупреждава, че компаниите могат временно да ограничат поръчките си заради сегашните геополитически събития. Федералното правителство се опасява, че ново понижение може да има заради кризата в Украйна. 

Германската икономика е готова за "динамичен растеж на широка основа", заяви Европейската комисия в своята тримесечна прогноза, въпреки че Бундесбанк предупреди, че разширяването ще се забави "осезаемо" след много силното първо тримесечие. Страната е изправена пред насрещни ветрове, включително ниската инфлация, забавянето в Китай и нарастващото напрежение в Русия.

„Има рискове, които могат да забавят растежа“, казва и Михаел Холщайн, икономист в DZ Bank във Франкфурт, цитиран от Bloomberg.  "Но основният положителен фактор от чужбина е, че еврозоната се възстановява, а ефектът за германската индустрия е по-голям, отколкото отрицателното влияние от Китай или Русия”. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
Това понижение дали не е в резултат на "по-строгите санкции" срещу Русия?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Nikola_D
преди 10 години
Дано окаже влияние следващите няколко дни. И тренда при валутната двойка да стане южен!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още